Een huisdier is onderdeel van het gezin, en kan veel troost bieden in moeilijke tijden. Daar doet u uiteraard niet zomaar afstand van. Er zijn echter situaties waarin het lastig wordt om een huisdier te houden, zeker als het dier intensieve of zeer specifieke zorg nodig heeft. Heeft u een huisdier, en is er door omstandigheden ineens thuiszorg voor u nodig? Of ontvangt u momenteel al thuiszorg, en zou u graag een huisdier willen aanschaffen? In dit artikel leggen we uit waar u zoal rekening mee moet (en kunt) houden.
Het gezelschap van een dier: goed voor lichaam en geest
Zoals gezegd bieden huisdieren vaak troost en gezelschap, wat zeker in lastige periodes heel welkom is. In verpleeghuizen (waar het is toegestaan, want dat is niet overal zo) worden wel eens ‘aaikatten’ of ‘aaihonden’ ingezet, omdat gebleken is dat eenzame en/of dementerende ouderen veel baat hebben bij een dier in huis. Ze stimuleren bijvoorbeeld beweging, en leiden tot gespreksstof. Uit bepaalde onderzoeken is gebleken dat het aaien van dieren niet alleen bepaalde gevoelens oproept, zoals zekerheid en vriendschap, maar dat het ook effect heeft op bijvoorbeeld de bloeddruk. Kortom, het kan ook voor de gezondheid heel goed zijn om een huisdier dichtbij te hebben. Daarom is het ook belangrijk om zorgvuldig te beslissen wanneer u van plan bent een huisdier aan te schaffen, of wanneer u twijfelt over de combinatie ‘zorgen voor een huisdier’ en ‘thuiszorg ontvangen’.
“Ik heb een huisdier en ga thuiszorg ontvangen: kan ik mijn dier wel houden?”
Allereerst is het belangrijk om aan te geven dat iedere situatie verschillend is: niet iedereen heeft intensieve verzorging of verpleging nodig, sommige mensen kunnen nog heel veel zelf. Als u gewoon nog zelf voor uw huisdier kunt zorgen, is het geen probleem dat er straks een zorgverlener bij u thuis komt om u te helpen. Wanneer het voor u lastiger wordt om bijvoorbeeld uw hond uit te laten of de kattenbak te verschonen, zult u wellicht met de thuiszorgmedewerker moeten overleggen. In de meeste gevallen behoort de zorg voor huisdieren namelijk niet tot de taken van iemand die is opgeleid tot zorgverlener.
Kijk bovendien ook naar andere mogelijkheden: is er een familielid of een buurman/buurvrouw die misschien een paar keer per week met uw hond zou kunnen lopen, of kunt u een uitlaatservice inschakelen? Op deze manier kunt u blijven genieten van uw huisdier, en voorkomt u overbelasting door te zware taken.
“Ik ontvang thuiszorg, maar wil graag een huisdier. Kan dit zomaar?”
Eigenlijk spelen hier dezelfde vragen als in bovenstaand geval. Bovendien zijn er verschillende huisdieren, en ieder dier heeft andere zorg nodig. Het wekelijkse schoonmaken van een aquarium is een heel andere taak dan iedere dag drie keer de hond uitlaten. Wat voor dier wilt u graag in huis nemen, en wat komt er precies allemaal kijken bij de verzorging van zo’n dier? Misschien kunt u in het begin nog prima alle taken uitvoeren, maar bestaat er het risico dat uw persoonlijke gezondheidssituatie achteruitgaat. Kunt u dan rekenen op vrienden, familie of buren?
Pleeg zeker overleg met de zorgverlener die dagelijks bij u over de vloer komt. Deze persoon heeft u goed leren kennen, en hij/zij kan waarschijnlijk goed inschatten of u voldoende voor een dier zou kunnen zorgen. U kunt dan gelijk bespreken welke taken de zorgverlener eventueel wel en niet zou kunnen/willen uitvoeren. Houd er rekening mee dat de zorgverlener er in principe is voor u, en dat deze vrijwel nooit verplicht is om de zorg voor uw huisdier op zich te nemen. Het is daarom verstandig om niet zomaar een huisdier aan te schaffen zonder het met de thuiszorgmedewerker te bespreken. Althans niet als u intensieve zorg ontvangt op dagelijkse basis, of als u niet in staat bent om álle verzorgende taken voor het dier zelf uit te voeren.
Thuiszorg voor dieren
Er is tegenwoordig ook een extra oplossing, voor mensen die geen beroep kunnen doen op familie, vrienden of de thuiszorgmedewerker: thuiszorg voor dieren. Er zijn een aantal initiatieven ontstaan in verschillende regio’s, waarbij mensen hulp aanbieden bij de verzorging van huisdieren. De taken verschillen per organisatie, maar u kunt in de meeste gevallen rekenen op het uitlaten, gebitscontrole, nagels knippen, medicijnen toedienen en vervoer naar dierenarts of trimmer. Op het internet kunt u eens zoeken naar ‘thuiszorg voor dieren’ om te zien of er ook in uw regio iets soortgelijks wordt aangeboden. Even belangrijk: deze verzorgers zijn (over het algemeen) geen vrijwilligers, u betaalt dus gewoon voor de zorgdiensten die u afneemt voor uw huisdier.
Lukt het niet om een oplossing te vinden? Vraag dan ook eens na bij uw gemeente of er voorzieningen of vrijwilligers zijn die ingezet zouden kunnen worden om u te helpen.