In geen enkele branche is de werkdruk zo hoog als in de zorgsector. Dat bleek in 2016 uit een onderzoek van het CBS. De gevolgen merkt iedereen:
- Verpleegkundigen en andere hulpverleners worden (te) zwaar belast
- Zorgvragers krijgen niet de hulp die zij nodig hebben
In de gezondheidszorg is de druk het hoogst. Maar in de gehele zorgsector ligt de belasting boven het landelijk gemiddelde.
We zetten wat cijfers en feiten op een rij. Vervolgens geven we advies over hoe je ermee om kunt gaan. En we laten zien wat wij als particuliere thuiszorgorganisatie aan de hoge werkdruk doen.
Cijfers over werkdruk in de zorg
In 2016 besloot het CBS de werkdruk in de zorg te meten. Uit hun onderzoek blijkt dat:
- 45% ‘heel veel’ werk moet doen
- 43% ‘vaak erg snel’ moet werken
- 35% ‘vaak extra hard’ moet werken
In de praktijk betekent dit meestal: geen tijd om voldoende aandacht te geven aan de cliënt.
Deze constante, toenemende werkdruk heeft een directe relatie met de kwaliteit van de zorg. Een enquête van zorg.nu laat zien dat verpleegkundigen regelmatig fouten maken door de hoge werkdruk. En dat heeft grote gevolgen:
Voor de verpleegkundige zelf slapeloze nachten. En constante emotionele belasting. Het risico op overbelasting en/of een burn-out is groot. Dit geldt ook voor zorgverleners in andere sectoren, zoals de thuiszorg.
Voor de patiënt heeft het gelukkig niet altijd direct gevolgen. Maar het risico op schade is natuurlijk levensgroot.
Omgaan met werkdruk in de zorg: artikelen, tips en cursussen
De (te) hoge werkdruk ontstaat deels door dingen buiten je macht: bezuinigingen en bureaucratie. Toch kun je zelf ook iets doen: je werk slimmer organiseren.
We verwijzen je graag naar het artikel ‘Verpleegkundigen kunnen zelf iets aan werkdruk doen’ op nursing.nl. Daar vind je de eerste aanknopingspunten hiervoor. Ook geschikt voor andere zorgverleners dan verpleegkundigen!
Daarnaast vind je op zorgvoorbeter.nl 10 praktische tips om je rust te bewaren in de zorg.
Heb je behoefte aan méér dan alleen wat tips? Kijk dan eens naar cursussen, zoals die van elearningmadeeasy.nl voor betere timemanagement in de zorg.
Wat doet Zuster Jansen tegen (te) hoge werkdruk in de thuiszorg?
We investeren veel tijd en energie in een goede organisatie van ons werk. Dat verlicht de werkdruk al; onze zorgverleners kunnen te allen tijde gestructureerd aan de slag.
Daarnaast leveren we 1-op-1 zorg; niet 10 cliënten die u moet ‘afraffelen’. Nee: 12 of 24 uur alleen met één cliënt. Zo doen wij dat!
Ook geven we de volgende concrete adviezen mee aan onze zorgverleners:
- Werk jezelf niet over de kop; let op de signalen!
- Praat bij hoge werkdruk eens met je collega’s
- Durf ook ‘nee’ te zeggen om drukte te voorkomen
- Blijf in beweging
Ervaart een zorgverlener van Zuster Jansen ondanks deze tips toch een (te) hoge werkdruk? Dan kan zij/hij altijd bellen met onze zorgmanager voor ondersteuning.
Aan de slag bij ons?
Bent u de hoge werkdruk beu? Wilt u eens werken voor een organisatie waar het ánders gaat? Neem dan contact met ons op. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe zorgverleners!