Hoe kun je dementie voorkomen?

Is (beginnende) dementie te voorkomen? Ja, denken wetenschappers. Althans: in 10 tot 20% van de gevallen. En zoals je zelf waarschijnlijk al vermoed: je kunt daar zelf veel aan doen.

Dit geldt voor alle vormen van dementie. Dus ook de meest voorkomende: vasculaire dementie, lewy body dementie, frontaalkwabdementie (frontotemporale dementie) en Alzheimer.

Dementie voorkomen door een gezonde levensstijl

Dementie voorkom je niet door preventief medicijnen te slikken of iets dergelijks. Net als zoveel ziektes kun je veel leed voorkomen door ‘gewoon’ gezond te leven. Ook als het om dementie gaat:

  • Rook niet
  • Blijf op gewicht
  • Beweeg veel
  • Houd je bloeddruk op peil
  • Daag je hersenen uit
  • Wees sociaal actief

Daarnaast zijn er factoren waar je zelf minder invloed op hebt. Mensen met diabetes of een depressie hebben namelijk een hogere kans om dementie te ontwikkelen. Uiteraard kun je diabetes ook voorkomen door een gezonde levensstijl.

Kun je dementie voorkomen met…

…voeding?

Er is (nog) geen wetenschappelijk bewijs dat bepaalde voeding dementie kan voorkomen. Ook al zijn er veel bronnen die beweren van wél.

Natuurlijk, door gezond te eten blijf je op gewicht. En het heeft een positieve invloed op je bloeddruk. En zo kun je diabetes voorkomen. Dus in die zin heeft voeding wel degelijk indirect te maken met je kans op dementie.

Maar ‘brainfood’ waardoor je dementie voorkomt? Als dat er is, heeft de wetenschap het nog niet ontdekt.

…tandenpoetsen?

In 2012 verscheen er een nieuwsbericht dat meldde dat tandenpoetsen dementie kan voorkomen. En die informatie was wél gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Het zou iets te maken hebben met schadelijke bacteriën, die ontstaan in slecht verzorgd tandvlees.

Dus ja, het lijkt erop dat een goede gebitsverzorging dementie kan voorkomen.

…geheugentraining?

Kan geheugentraining dementie voorkomen of vertragen? Ook hierop is het wetenschappelijk gebaseerde antwoord: ja. In het algemeen geldt dat je hersenen actief houden tégen dementie werkt.

Dat kan dus door geheugentraining zijn. Maar ook door bijvoorbeeld raadsels op te lossen, puzzels te maken, rekensommen te doen, taalkwesties te bestuderen, etc. Maar ook bewegen stimuleert je hersenen.

Kortom: hoe actiever je bent, op alle terreinen, hoe kleiner je kans op dementie.

Krijgt u toch te maken met dementie?

Helaas is dementie in het merendeel van de gevallen (80-90%) uiteindelijk niet te voorkomen. Veel mensen krijgen er vroeg of laat toch mee te maken. U ook? Dan is vroeg of laat professionele hulp geboden. Bijvoorbeeld om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen.

Wilt u hierover eens vrijblijvend van gedachten wisselen? Neem dan contact op met onze zorgcoördinator (020 63 66 847). Samen bespreekt u de mogelijkheden – nu en in de toekomst.