Een delier kan grote gevolgen hebben bij (kwetsbare) ouderen. Terwijl het lastig te herkennen is – laat staan te voorkomen. Maar hoe eerder een delier wordt herkend, hoe groter de kans op een goed herstel.
Daarom hebben we een serie artikelen geschreven, die u helpen om te gaan met (de gevolgen van) een delier.
Wat is een delier?
Een delier is een staat van verwarring, die plotseling ontstaat. Bij ouderen komt het vaker voor dan bij jongere mensen. Degene die een delier heeft, wordt ook vaak geplaagd door hallucinaties en waanideeën. Zij kunnen zich daarbij heel verschillend uiten: onrustig of juist heel stil. Ook de gevolgen verschillen: sommigen herstellen vrijwel volledig, terwijl een deel juist overlijdt binnen 1 jaar na het delier.
Verder lezen: Wat is een delier bij ouderen?
Oorzaken
Een delier wordt altijd veroorzaakt door lichamelijke (somatische) oorzaken:
- Dementie
- Parkinson
- Hart- en vaatziektes
- Infecties
- Stofwisselingsziektes
Hierbij moet opgemerkt worden dat de oorzaak niet altijd duidelijk is. En vaak is het een samenspel van verschillende omstandigheden.
Verder lezen: Oorzaken van een delier bij ouderen
Symptomen
De meest voorkomende kenmerken van een delier zijn:
- Snel optredende verwardheid
- Desoriëntatie (wat betreft tijd, plaats maar ook personen)
- Hallucinaties en waanideeën
Verder lezen: Symptomen van een delier bij ouderen
Behandeling
De behandeling van een delier bestaat uit 3 delen: de oorzaak wegnemen, de symptomen bestrijden en voor een veilige omgeving zorgen. Uiteindelijk zal een behandeling vaak bestaan uit een combinatie van therapie, medicijnen en (thuis)zorg.
Verder lezen: Behandeling van een delier bij ouderen
Gevolgen
Een delier kan heel gevaarlijk zijn. Een oudere kan permanente hersenschade oplopen en zelfs dementie ontwikkelen. Daarnaast is er een deel dat binnen 1 jaar na het delier overlijdt. Daarom is snel herkennen en een goede behandeling ook zo belangrijk.
Verder lezen: Gevolgen van een delier bij ouderen
Vermoedt u een delier bij een oudere?
Vermoedt u dat uw naaste aan een delier lijdt? Schakel dan zo snel mogelijk hulp in. Bel allereerst de huisarts. Die kan ervoor zorgen dat uw naaste de juiste hulp krijgt.
Vaak is een delier ook een belangrijk teken dat er wellicht hulp nodig is op langere termijn. Via particuliere thuiszorg regelt u dat iemand veilig thuis kan blijven wonen, zelfs als er 24 uur per dag zorg nodig is. Wilt u hierover vrijblijvend van gedachten wisselen met onze zorgcoördinator? Bel dan 020 63 66 847.
Auteur: redactie Zuster Jansen