21 voorbeelden van de Babbeltruc

De zogenaamde babbeltruc kent vele vormen. Vooral ouderen zijn het doelwit. Natuurlijk wilt u voorkomen dat u slachtoffer wordt.

Daarom geven we u in dit artikel 18 bekende voorbeelden van babbeltrucs. Met eenvoudige tips hoe u de truc kunt herkennen. Zo bent u extra bewust. En kunt u voorkomen dat u geld verliest of inbrekers in huis haalt.

Wat is de Babbeltruc? Uitleg en betekenis

‘Babbeltruc’ betekent dat iemand met een smoes uw spullen of geld probeert te stelen. Vaak aan de deur, maar ook wel via de telefoon of op straat. Met name senioren zijn het doelwit omdat die minder weerbaar zijn.

Babbeltruc

Babbeltrucs aan de deur

 1. “u heeft een openstaande rekening”

Een nepmedewerker van Ziggo, Nuon of een andere maatschappij komt bij u aan de deur. Hij beweert dat u een openstaande rekening heeft. Soms zeggen ze dat u direct (contant) moet betalen. Soms proberen ze binnen te komen om spullen, bijvoorbeeld sieraden of geld, te stelen.

Tip: bedrijven komen nooit aan de deur om rekeningen te innen. Trap hier dus niet in.

 2. “u krijgt geld terug”

Een nepmedewerker van KPN of een ander bedrijf komt bij u aan de deur. Hij beweert dat u geld terugkrijgt van het bedrijf. U hoeft alleen maar even uw bankrekeningnummer te geven…

Tip: bedrijven komen nooit aan de deur om geld terug te geven. Trap hier dus niet in.

 3. “gratis bosje bloemen”

Iemand belt aan en biedt u een bosje bloemen aan. Zogenaamd van een tuincentrum bij u in de buurt. Soms is het bosje ‘gratis’, soms wordt u gevraagd het te betalen. In beide gevallen proberen ze u af te leiden om geld te stelen.

Tip: winkels en bedrijven komen niet zomaar aan de deur om u bloemen aan te smeren. Weiger het bosje dus altijd. Ook als het gratis is.

 4. “ik ben van de thuiszorg”

Plotseling staat er iemand voor de deur die beweert van de thuiszorg te zijn. Hij of zij komt kijken ‘of het goed met u gaat’. Vaak zijn ze met z’n 2-en. Zodra u ze binnenlaat, leidt de ene u af, terwijl de andere spullen en/of geld steelt.

Tip: thuiszorgmedewerkers komen nooit zonder afspraak bij u langs. Trap er dus niet in. U kunt eventueel om legitimatie vragen. Maar soms vervalsen ze die ook. Ga hier dus niet vanuit.

 5. “wij zijn uw nieuwe buren”

Iemand staat aan uw deur en beweert uw nieuwe buren te zijn. En of hij of zij even binnen mag komen.

Tip: laat nooit zomaar onbekenden binnen. Zeker niet als u alleen bent.

 6. “even in de meterkast kijken”

Iemand wil graag even in uw meterkast kijken. Maar zodra u hem binnenlaat, ziet hij zijn kans schoon om spullen mee te nemen.

Tip: energiebedrijven komen alleen op afspraak. Trap er dus niet in.

 7. “er is een gaslek”

Iemand beweert dat er lekkage in uw huis is. Bijvoorbeeld door slecht weer. Ze willen graag uw huis even controleren.

Tip: een lekkage ontstaat echt niet zomaar. Trap er dus niet in.

 8. “ik collecteer voor KWF”

Er staat een collectant voor uw deur. Bijvoorbeeld van KWF Kankerbestrijding. Maar u vertrouwt het niet: ‘ik heb nergens gelezen dat er collecte was deze week…’

Tip: als u het niet vertrouwt, geef dan niet. Bel eventueel het goede doel om te vragen of zij die week collecteren. U kunt later altijd nog geld overmaken als het wél een echte collectant was.

 9. “ik ben van de Kamer van Koophandel”

Er staat een duo voor u deur, zogenaamd van de Kamer van Koophandel. Ze willen graag binnenkomen om met u te praten. De ene leidt u af. De andere steelt spullen.

Tip: de KvK staat nooit zomaar voor uw deur. Trap er dus niet in.

 10. “u heeft de Postcode Loterij gewonnen!”

‘Gefeliciteerd! U heeft de loterij gewonnen!’ 2 personen komen met deze fijne boodschap, en willen graag binnenkomen. De ene leidt u af. De andere steelt spullen.

Tip: als u niet meedoet, klopt het verhaal natuurlijk sowieso niet. En de Postcode Loterij staat nooit zomaar voor uw deur. Tenzij met camera’s en Caroline Tensen of Gaston.

 11. “ik kom via Marktplaats gekochte spullen ophalen”

Degene aan de deur beweert spullen van u gekocht te hebben via Marktplaats. Zo proberen ze binnen te komen en dingen te stelen.

Tip: laat u niet overbluffen. Heeft u niets verkocht via Marktplaats? Dan klopt het verhaal sowieso niet. Wél iets verkocht? Vraag dan of ze specifiek kunnen vertellen wát ze dan komen ophalen.

 12. “mag ik even naar uw computer kijken?”

Een man belt aan en vraagt of hij even uw computer mag checken. Hij concludeert al snel dat ‘ie aan vervanging toe is. Voor een klein bedrag regelt hij dat wel even voor u…

Tip: laat zonder afspraak nooit iemand zomaar binnen. Want dan klopt er iets niet.

13. “ik kom uw rookmelders controleren”

Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op elke etage van uw woning. Hier zien criminelen helaas een nieuwe kans: ze bellen aan en beweren uw rookmelders te komen controleren. Ze hebben zelfs een (valse!) identiteitspas. Als ze binnenkomen, proberen ze zo veel mogelijk spullen en geld te stelen.

Tip: de overheid controleert niet op rookmelders. Dus ook niet bij u. Laat deze personen dus niet binnen.

14. “ik heb een mooie cadeaudoos voor u!”

Er komt een postbezorger bij u aan de deur, met een cadeaudoos. De bezorgers ziet er zelfs uit als een werknemer van een bekend postbedrijf. Er is alleen een ‘probleem’: de verzendkosten zijn niet betaald. Ze vragen u 1,50 euro te pinnen aan de deur. Als u dit doet, werkt de betaling niet. De bezorger wil u ‘helpen’. Maar dan wisselt hij uw pas om, waarvan hij de pincode van u heeft afgekeken. Wanneer u merkt dat uw pas omgewisseld is, heeft de crimineel waarschijnlijk al veel geld gepind van uw rekening.

Tip: het komt eigenlijk nooit voor dat u ‘zomaar’ een cadeaudoos krijgt. Dus trap er niet in! Weiger de bezorging.

Babbeltrucs aan de telefoon

15. “Ik ben van de Politie”

Iemand doet zich voor als de politie of wijkagent. Deze nepagent (soms in burgerkleding) beweert dat ze inbrekers hebben gearresteerd die een lijst met adressen bij zich hadden, waaronder het adres van u. De oplichter vraagt om foto’s te maken van uw bankpas, pincode, geld en sieraden of zelfs om waardevolle spullen op te halen om veilig te stellen.

Tip: De politie komt NOOIT spullen ophalen om veilig te stellen. Wees alert op ‘vertrouwde figuren’, zoals de wijkagent.

 16. “ik ben van Microsoft”

Degene aan de lijn zegt dat hij van Microsoft is. Vaak spreekt hij u in het Engels toe. Hij beweert dat er een virus op uw computer zit. Als u uw inloggegevens geeft, fikst hij het wel even voor u.

Tip: Microsoft neemt nooit op deze manier contact met u op. Trap er dus niet in. Hang direct op.

 17. “uw pinpas is aan vervanging toe”

Er belt iemand, zogenaamd van uw bank. Uw pinpas is aan vervanging toe. En uw pincode. Nog geen minuut later staat er iemand voor de deur: hij wil uw pinpas en pincode. Dan regelt hij het wel even. Vervolgens haalt hij uw bankrekening leeg.

Tip: een bank zal nooit op deze manier uw pinpas vervangen. Trap er dus niet in.

18. “u moet direct een belastingschuld betalen”

Deze truc richt zich meestal op ondernemers. Iemand doet zich voor als medewerker van de Belastingdienst. Die beweert dat u een belastingschuld hebt en nú moet betalen.

Tip: dit is absoluut nooit de werkwijze van de Belastingdienst. Trap er dus niet in.

Babbeltrucs op straat/bij de supermarkt

 19. “goedkoop gereedschap/pannenset”

Iemand heeft een ‘mooie deal’ voor u. Namelijk een goedkope set gereedschap of pannen. Zo’n mooi aanbod kunt u toch niet laten schieten?

Tip: op straat aangeboden spullen zijn vaak gestolen en/of van zeer slechte kwaliteit. Sla het aanbod dus af.

 20. “geld voor een treinkaartje”

Iemand spreekt u aan: hij is zijn geld verloren. Of u geld voor hem heeft voor een treinkaartje. Soms komen mensen ook aan de deur met dit verhaal.

Tip: het verhaal is hoogstwaarschijnlijk verzonnen. Trap er dus niet in.

Babbeltruc langs de snelweg

 21. “geld voor benzine”

Iemand staat stil langs de snelweg en trekt uw aandacht. Zijn benzine is op. Of hij een lift kan krijgen naar het volgende tankstation. Daar aangekomen blijkt hij geen geld te hebben. Kan hij dat van u lenen?

Deze truc is extra geniepig omdat hij u borg geeft: sieraden, telefoon of iets anders. Maar let op: dit is allemaal namaakspul.

Tip: wilt u iemand langs de weg helpen en herkent u iets wat hierboven is beschreven? Dan kunt u ervan uitgaan dat het foute boel is. Trap er dan niet in.

Extra tips: legitimatie vragen, oefen-app & filmpjes

Legitimatie: als er iemand aan de deur staat, kunt u altijd om legitimatie vragen. Maar let op: pasjes kunnen ook vervalst worden. Staart u zich dus niet blind hierop. Altijd geldt: geen afspraak = verdacht.

Filmpjes: Op YouTube vindt u ook veel voorlichting over de babbeltruc. Daarnaast is er een campagne geweest met André van Duin. Die vertelt in 19 seconden hoe het zit met babbeltrucs:

https://www.youtube.com/watch?v=zobrpu_8vtg

Aangifte doen

Daders van babbeltrucs zijn strafbaar volgens het Nederlandse strafrecht. De straf kan oplopen tot jaren gevangenisstraf.

Doe daarom altijd aangifte bij de politie als u onverhoopt toch slachtoffer bent geworden! Zo voorkomt u ook dat anderen slachtoffer worden.

Ga naar politie.nl. Daar kunt u melden wat u overkomen is. U kunt natuurlijk ook altijd naar uw plaatselijke politiebureau bellen, of ernaartoe gaan.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen