Gebruik van domotica wordt in de zorg steeds gewoner. Nu al zijn er vele verschillende soorten toepassingen te vinden. Enkele interessante vormen van die domotica hebben we hier voor je verzameld. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.
1. Observatie met camera’s
Camera’s zijn een voor de hand liggende en al veelgebruikte toepassing van domotica in de zorg. Het principe is eenvoudig:
Een of meerdere kamers worden geobserveerd met meerdere camera’s. Tegelijkertijd zijn virtuele grenzen ingesteld. Als iemand die grens passeert, registreren de camera’s dat. Op dat moment wordt een melding uitgestuurd, bijvoorbeeld naar zorgverleners of familie.
Dit is slechts één toepassing van camera’s. Er zijn er veel meer denkbaar. Camera’s kunnen bijvoorbeeld gecombineerd worden met allerlei sensoren, die samen veel kunnen vertellen over de gezondheid/gesteldheid van een patiënt op een bepaald moment.
Het voordeel is dat mensen zo meer ‘losgelaten’ kunnen worden/zelfstandig kunnen blijven. Zonder in te boeten op hun eigen veiligheid.
2. Waarschuwingssysteem voor mantelzorgers
Stel je voor: een netwerk van sensoren in huis. Die gevaarlijke of ongewone situaties herkennen. En direct waarschuwen ze: niet alleen de personen in huis, maar ook buitenshuis. Thuiszorg en/of mantelzorgers krijgen een melding, en weten dat ze in actie moeten komen.
3. Digitaal matras
Bedlegerige mensen moeten vaak bewaakt worden. En als het nodig is, moeten ze zorg krijgen. Maar dit kan flink beslag leggen op de tijd van zorgverleners. Terwijl er meestal niets gebeurd. Veel van die tijd zouden ze dus kunnen gebruiken voor andere taken.
Welnu, er zijn al slimme matrassen die allerlei data kunnen verzamelen van degene die erop ligt. En zodra er iets mis is, zorgverleners inschakelen. Zodat die hun tijd elders kunnen besteden – tot het moment dat hun inzet aan bed écht nodig is.
<h2> 4. Routines leren en monitoren
Er zijn apps die routines van bewoners kunnen leren. En zodra daarvan afgeweken wordt, een waarschuwing sturen naar een contactpersoon.
Bijvoorbeeld routines in het gebruik van elektrische apparaten: verlichting, vaatwasser, oven, waterkokers, etc. Als er iets ongewoons gebeurt, kan het betekenen dat iemand (snel) hulp nodig heeft.
5. Dwaaldetectie
Mensen met dementie kunnen gaan dwalen. Met GPS-trackers en virtuele grenzen kunnen hun bewegingen relatief makkelijk in de gaten gehouden worden. Zo zijn ze snel weer terug te vinden. Óf kan ingegrepen worden als ze te ver lopen. Het is zelfs mogelijk om automatisch deuren op slot te laten gaan.
6. Slim medicijndoosje
Voor veel mensen is het lastig om te onthouden wanneer ze welk medicijn moeten innemen. Daar helpen slimme medicijndoosjes bij: die waarschuwen als het tijd is. En geven automatisch de juiste medicijnen uit.
Het is zelfs mogelijk om op afstand te volgen of iemand zijn pillen heeft geslikt. Zo hoeven zorgverleners daar minder voor langs te komen. Ook dat scheelt weer tijd, die aan andere taken besteed kan worden.
7. Slimme thermostaten
Vaak blijven kachels te lang branden. Met name als het gaat om oudere patiënten, bijvoorbeeld omdat hun geheugen het laat afweten.
Thermostaten kun je óók aan domoticasystemen koppelen. Zodat die bijvoorbeeld automatisch de verwarming lager zetten als iemand de ruimte (lang) verlaat.
Hetzelfde is mogelijk met andere klimaatregelsystemen, zoals airconditioners. Vooral voor grotere zorgorganisaties kan dit veel schelen op de energierekening.
Domotica in de thuiszorg van Zuster Jansen
Ook bij Zuster Jansen zetten we domotica in. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Wilt u weten hoe u daarvan kunt profiteren? Bel vrijblijvend met onze adviseur (020 63 66 837). Hij kan u er meer over vertellen.
Auteur; Karel de Vries, redactie Zuster Jansen