Een grote groep zorgmedewerkers kan niet meer werken door long-covid. Zij werden ziek in de eerste coronagolf, en kampen nog steeds met veel klachten. Het kabinet gaat nu zelf een financiële regeling treffen.
Eerder wilde het kabinet dat vakbonden en werkgevers een regeling zouden treffen. Maar de Tweede Kamer drong aan op een compensatie vanuit de overheid. Daar heeft het kabinet nu gehoor aan gegeven.
Werkgevers en vakbonden doen ook beroep op overheid
Officieel is de werkgever of opdrachtgever verantwoordelijk voor schade door ziekte die op het werk is opgelopen. Maar de coronapandemie ligt complexer, vindt nu ook de Minister. Want er werd juist een dringend beroep gedaan op zorgmedewerkers. Ook toen het virus net uitbrak, en er nog weinig bekend was over mogelijke gevolgen.
Werkgevers zelf zeggen dat zij niet willen opdraaien voor de kosten om dit zorgpersoneel te compenseren. De bijzondere omstandigheden vragen om actie vanuit de regering, vinden zij. Het kabinet zelf spreekt van een ‘morele verplichting’ om dit te doen.
Kort geding
De vakbonden vonden al eerder dat het kabinet in actie moest komen. FNV en CNV spanden zelfs al een kort geding aan. Daarin eisen zij een voorschot van 23.000 euro voor het persoon dat niet meer kan werken door hun besmetting.
De financiële regeling waar het kabinet nu mee aan de slag gaat, staat los van het kort geding. Maar de uitspraak op het kort geding heeft mogelijk wel invloed.
Compensatie niet voor iedereen
De compensatie gaat waarschijnlijk alleen gelden voor zorgpersoneel dat in maart tot en met juni aan de frontlinie stonden qua zorg voor coronapatiënten: in het ziekenhuis, of een verpleeg- of verzorgingshuis.
Daarnaast moet een arts bevestigen dat de coronaklachten al langer dan 2 jaar duren.
Onduidelijkheid
Hoe de regeling er uiteindelijk uit gaat zien? Dat is nog onduidelijk. Evenals wanneer die klaar is. Minister Helder wil echter snel werken, omdat deze groep volgens haar al lang wacht op de regeling.
Auteur: redactie Zuster Jansen