Parkinson kent vele symptomen. Iedereen denkt direct aan trillen en andere moeilijkheden met bewegen. Maar ook bijvoorbeeld slaapstoornissen, obstipatie en overmatig zweten horen erbij. Een smartwacht kan helpen die symptomen te signaleren, volgens Radboudumc.
Een smartwacht zit namelijk vol slimme sensoren. Veel mensen gebruiken de apparaatjes al om hun slaap te monitoren. De resultaten van die metingen zijn opvallend betrouwbaar. Het neemt zelfs de noodzaak weg voor uitgebreide slaaponderzoeken in een ziekenhuis of kliniek.
Kwaliteit van leven
Zo kan ieder mens kampen met onzichtbare klachten, die ondertussen wél een grote wissel trekken op de kwaliteit van leven. Dat geldt niet alleen voor symptomen van Parkinson, maar ook voor verschijnselen van allerlei andere aandoeningen. Het onderzoek was dan ook veel breder dan de ziekte van Parkinson alleen.
De onderzoekers namen daarnaast allerlei andere innovatieve methodes mee. Denk aan slimme toiletten, die plasproblemen meten. Of sensoren in andere kamers in het huis, om menselijk gedrag te monitoren. Die methodes zijn echter veel minder populair bij patiënten: die maken immers veel meer inbreuk op hun privacy.
Sneller en betrouwbaarder onderzoek
Het onderzoek van Radboudumc is belangrijk. Want het kan ertoe leiden dat slimme sensoren (veel) vaker ingezet worden bij onderzoek naar de ziekte.
Dat maakt allereerst de onderzoeken sneller en betrouwbaarder. Onderzoekers krijgen dan namelijk data over langere periodes in plaats van alleen tijdens momentopnames in het ziekenhuis. Of, zoals onderzoeksleider Bas Bloem zegt: “We krijgen zo een film van de patiënt, in plaats van alleen maar een foto.”
Metingen zijn ook veel objectiever dan wanneer mensen bevraagd worden over symptomen. Niet in de laatste plaats omdat geheugenproblemen bij de symptomen van Parkinson horen.
Minder vaak naar het ziekenhuis
Daarnaast maakt het het leven van patiënten makkelijker. Die hoeven dan immers minder vaak naar ziekenhuizen en klinieken voor allerlei onderzoeken.
Ook kunnen er meer mensen meedoen aan het onderzoek, omdat de drempel veel lager is. Bijvoorbeeld ook mensen die verder bij het ziekenhuis vandaan wonen.
Heeft of krijgt u te maken met Parkinson? Of voelt u zich eenzaam?
Via de particuliere thuiszorg krijgt u altijd de juiste hulp. Ook hebben wij medewerkers die u gezelschap kunnen houden en activiteiten met u kunnen doen.
Auteur: redactie Zuster Jansen