Een belangrijke doorbraak in de Alzheimerwereld; onderzoekers en neurowetenschappers van de Berkeley University of California hebben een verband gevonden tussen de slaapkwaliteit en het voorspellen wanneer de ziekte van Alzheimer zich zal ontwikkelen in iemands leven.
Onderzoek neurowetenschappers
Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, kan nog niet genezen worden. Wel weten neurowetenschappers wat er in de hersenen van een Alzheimerpatiënt gebeurd; eiwitten klonteren samen. Wanneer het eiwit amyloïde samenklontert, ontstaan er plaques. Zij verhinderen de communicatie tussen verschillende hersencellen. Meestal vormen deze plaques zich in de hersendelen die het geheugen aansturen. Hierdoor hebben Alzheimerpatiënten vaak last van geheugenverlies en kunnen zij geheugenproblemen ontwikkelen.
Hersenactiviteit meten
Tijdens het experiment werden maar liefst 32 gezonde ouderen onderzocht van 60 t/m 80 jaar oud. De ouderen verbleven ’s nachts acht uur lang in een laboratorium. Hierbij werd hun slaapkwaliteit continue geregistreerd door middel van polysomnografie; een soort slaaponderzoek waarbij diverse metingen worden gedaan op het lichaam van de (slapende) patiënt. Denk hierbij aan hersengolven, hartslag, oogbewegingen en zuurstofgehaltes in het bloed. Tevens werd er gekeken naar de efficiënte van de slaap; hoe lang verkeren deelnemers in een diepe (niet-REM) slaap en hoe lang liggen de deelnemers wakker in bed? De onderzoekers hielden hierbij de hersenactiviteit goed in de gaten.
Onderzoek kwaliteit van slapen
Bij het onderzoek werden de slaapgegevens vergeleken met de vorming van plaques van bèta-amyloïde in hun hersenen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat deelnemers waarvan de slaap minder diep was en meer onderbroken werd, het vaakst een toename van bèta-amyloïde in het brein toonden. Er is dus zeker sprake van een correlatie tussen de ontwikkeling van het bèta-amyloïde eiwit in de hersenen en de slaapkwaliteit van mensen. Dit zou betekenen dat onderzoekers op basis van de slaapkwaliteit van patiënten kunnen voorspellen wanneer er een toename zal ontstaan van bèta-amyloïde plaques in het brein. In andere woorden; zij zouden dan kunnen voorspellen wanneer de ziekte van Alzheimer zou opspelen bij patiënten. De onderzoeksresultaten van de neurowetenschappers onderschrijven de hypothese dat de slaapkwaliteit een voorspeller kan zijn van de ziekte van Alzheimer.
Auteur: Redactie Zuster Jansen