Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Hernieuwde samenwerking voor oncologische zorg tussen Isala en Gelre ziekenhuizen

woensdag 30 mei 2018, Tijd 17:02 uur

Oncologie; helaas een drukbezochte afdeling in ziekenhuizen. Maar er is nieuws. Op 25 mei jongstleden hebben Isala en Gelre ziekenhuizen een samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van oncologische zorg.

Al sinds 2016 werken de ziekenhuizen samen in het Regionaal Oncologisch Netwerk. Doel hiervan is om specialistische, oncologische zorg te kunnen blijven bieden in de regio. Deze samenwerking kwam tot stand naar aanleiding van landelijk beleid om complexe zorg bijeen te brengen in een beperkt aantal ziekenhuizen.

De afgelopen twee jaar zijn de ziekenhuizen dus al op meerdere gebieden gaan samenwerken. Denk hierbij aan tumoren van het spijsverteringsstelsel, neuro-oncologie, hematologie en urologische oncologie. Volgens de ziekenhuizen vroegen deze ontwikkelingen om een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst en die werd op 25 mei 2018 ondertekend.

De ziekenhuizen van het Isala en het Gelre hebben afspraken gemaakt om de oncologische zorg zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Eén van de afspraken is dat alle slokdarm- en maagoperaties plaatsvinden in het Gelre Oncologisch Centrum in Apeldoorn. Daarentegen vinden alle galweg-, alvleesklier- en leveroperaties plaats in het Isala Oncologisch Centrum in Zwolle. Echter, patiënten kunnen voor onderzoeken, diagnoses en de voor-en nabehandelingen van complexe tumoren terecht in hun eigen ziekenhuis.

Daarbij is het natuurlijk van essentieel belang dat de overdracht van de patiënten informatie op een goede manier verloopt. Ook dat is een belangrijk onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst. Ten eerste vinden de multidisciplinaire patiëntenbesprekingen (MDO) gezamenlijk plaats. Hierbij komen alle specialisten waarbij de patiënt te maken heeft samen, om het plan van aanpak te bespreken. Daarnaast wordt de zorg van patiënten afgestemd en vastgelegd in gezamenlijke zorgtrajecten. Hierdoor hebben beide ziekenhuizen toegang tot het zorgdossier, waardoor de patiënt zo optimaal mogelijk verzorgd en geholpen kan worden.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

Artikelen archief