Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Meer kennis en begrip over Alzheimer kunnen “taboe” mogelijk doorbreken

dinsdag 18 mei 2021, Tijd 15:52 uur

Alzheimer-cafés: ze zijn er speciaal voor patiënten met dementie, hun partners, mantelzorgers en naaste familieleden of vrienden. Helaas kampen deze cafés ondertussen al meer dan een jaar met een lege activiteitenkalender. Dat betreurt Karien de Vrieze, bestuurslid van Stichting Dementievriendelijk Sluis, ten zeerste. Dit maakte ze kenbaar in de Zeeuwse Kamer.

Alzheimer-café

Een Alzheimer-café is een “veilige plek” om met lotgenoten te praten en ervaringen te delen. Het afgelopen jaar lieten ook deze deuren zich noodgedwongen sluiten in verband met de coronapandemie. Volgens De Vrieze is dit een groot en pijnlijk gemis voor mensen die over Alzheimer willen praten. Ondanks dat het een pittig jaar was, probeert ze de moed erin te houden: “De dagbesteding voor Alzheimerpatiënten kon het afgelopen jaar onder voorwaarden gelukkig gewoon door blijven gaan. Aan mensen met dementie en hun omgeving hebben wij steeds laten weten dat wij er voor ze zijn; telefonisch, online en één-op-één.

Toch maakt De Vrieze zich zorgen, want steeds meer Alzheimerpatiënten voelen zich eenzaam. Voor haar gevoel moest ze het afgelopen jaar vaak machteloos toekijken: “Maar gelukkig is er langzaamaan weer iets meer mogelijk. Er is elke vrijdag een vrijwilliger van onze stichting beschikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een goede babbel of luisterend oor. Voor de corona-tijd zagen we dan ook wel echtparen langskomen, waarbij een van beiden dementie had. Nu zijn het vooral partners en mantelzorgers.”

Taboe op Alzheimer

De Vrieze zorgt voor dementerende patiënten en het valt haar op dat er een taboe rust op Alzheimer. Volgens haar is dat voor een deel eigen aan het Zeeuwse volk. Maar ze vermoedt ook dat mensen zich ervoor schamen, omdat het een proces is waarbij mensen de controle over hun leven kwijtraken: “Dat is natuurlijk ook nogal wat om ermee naar buiten komen.” Toch hoopt ze dat mensen er meer over gaan spreken met elkaar: “We merken dat mensen die het bespreekbaar maken, het makkelijker maken voor zichzelf. Dan komt er meer hulp en begrip.”

En dat is ook het doel van Stichting Dementievriendelijk: “Het gaat om begrip en kennis. Mensen zijn allemaal van goede wil, maar als je weinig kennis hebt, is het moeilijk om ermee om te gaan. Een voorbeeld? Blijf rustig en help wanneer iemand in de supermarkt haar of zijn boodschappen in het verkeerde karretje gooit.”

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen

 

Artikelen archief