KPMG Health en de Vrije Universiteit zijn een onderzoek gestart naar een effectieve indamstrategie tegen het coronavirus. De onderzoekers stellen dat wanneer er gekozen wordt voor een consequent toegepaste strategie, de besparing op kan lopen tot 123 miljard euro en er mogelijk 50.000 dodelijke slachtoffers voorkomen kunnen worden. Beide partijen benadrukken echter wel dat het van groot belang is dat het kabinet, het OMT en het RIVM publiekelijk kiezen voor één indamstrategie. Momenteel schipperen ze tussen “maximale controle” en het opbouwen van groepsimmuniteit.
Gezondheid ten opzichte van groepsimmuniteit
Volgens David Ikkersheim, arts, bedrijfskundige en partner bij KPMG Health, biedt één indamstrategie significante voordelen voor zowel economie als gezondheid ten opzichte van groepsimmuniteit. “Een indamstrategie levert in de jaren tot 2022 een bedrag van 123 miljard euro op voor de Nederlandse economie. Dit staat gelijk aan 3,1 procent van het Bruto Binnenlands Product. Als andere Europese landen ook meedoen met deze strategie loopt dit nog veel verder op. Ook voorkomen we met een indamstrategie mogelijk zo’n 50.000 covid-19 doden.”
KPMG Health
KPMG Health vindt dat het kabinet en het RIVM momenteel te onduidelijk zijn over de strategie die wordt gekozen om de strijd tegen het coronavirus aan te gaan. Het kabinet blijft vasthouden aan het begrip “maximale controle”, wat indamming lijkt te suggereren. Terwijl het RIVM en de GGD´s liever lijken te kiezen voor het opbouwen van groepsimmuniteit ten behoeve van de volksgezondheid.
Ikkersheim stelt tevens dat het RIVM het protocol rondom het test en bron- en contactonderzoek moet aanscherpen. “Tests moeten realtime online worden ingepland in plaats van via een telefoonnummer. Ook moeten testuitslagen sneller beschikbaar komen, binnen 24 uur, of liever nog binnen 8 uur, zoals in andere landen.” Er moet gestreefd worden naar een compleet afgerond bron- en contactonderzoek in vier dagen.
Tot slot zou er volgens het onderzoek een verplichte test op luchthaven Schiphol moeten komen om mogelijke besmettingen vanuit het buitenland te beperken en minimaliseren. De onderzoekers verzoeken de politiek om deze maatregelen zo snel mogelijk in te zetten om indamming te kunnen realiseren. Het liefste op Europees niveau, in samenwerking met andere landen.
Auteur: redactie Zuster Jansen