Het is volop in het nieuws; zorgverleners, ouderen en kwetsbaren zullen als eerste gevaccineerd worden. Deze en aankomende week zijn de huisartsen al aan de beurt. Dit zou in eerste instantie pas gebeuren op 25 januari. Dan zouden zij tevens starten met het vaccineren van bewoners in kleinschalige woonvormen en ouderen en mensen met een beperking. Echter, door de snelle opkomst van de Britse variant van het coronavirus is in overleg afgesproken om de komende twee weken al te starten met het vaccineren van huisartsen met het Moderna-vaccin. De tekst in dit artikel is tot stand gekomen in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en heeft de afspraken met betrekking tot de vaccinatie van huisartsen als inhoud.
Vaccineren van huisartsen
Andere zorgverleners zullen waarschijnlijk, zoals afgesproken en verwacht, in de tweede week van februari gevaccineerd worden met het AstraZeneca-vaccin. Gekozen is voor het vervroegen van het vaccineren van huisartsen, omdat zij een belangrijke rol spelen in de COVID-19 pandemie. Zij verlenen zorg aan patiënten én vervullen een belangrijke positie als het gaat om de uitvoering van de vaccinatiestrategie van het kabinet. Door het belang van deze rol van de huisartsen is er continue overleg tussen het VWS, LHV en RIVM.
Inmiddels heeft de Britse variant van het virus zich gemeld en de recente prognoses tonen grote effecten aan op de toename van het aantal coronapatiënten in de komende periode. Minister Hugo de Jonge; “Met deze prognoses en de druk die dit geeft op de directe COVID-spoedzorg, is het van groot belang dat we de huisartsenspoedzorg overeind kunnen houden. Juist ook vanwege hun belangrijke rol in de vaccinatiestrategie.”
15.000 spoedzorgmedewerkers en huisartsen
Om die reden hebben het VWS en de LHV afgesproken om alle huisartsen en het personeel dat betrokken is bij de directe COVID-spoedzorg deze twee weken te vaccineren met het Moderna-vaccin. Het gaat hierbij om ongeveer 15.000 spoedzorgmedewerkers en huisartsen en de verwachting is dat dit binnen die twee weken gaat lukken. De richtlijn geeft aan dat de gevaccineerde zorgverleners na 28 dagen hun tweede vaccinatie krijgen.
Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV, is blij met het goede nieuws over het vervoegen van de vaccinaties; “Het is heel goed nieuws dat de vaccinatie van huisartsen nog deze week start. Dat is belangrijk voor de hele zorg en voor al hun patiënten. Met dank aan de ziekenhuizen voor hun hulp in de uitvoering.”
Naast de 15.000 huisartsen en spoedzorgmedewerkers, werken er maar liefst 23.000 zorg verlenende medewerkers in de huisartsenpraktijken. Voor hen geldt de afspraak die eerder werd gemaakt over het vaccineren; zij krijgen het vaccin van AstraZeneca toegediend, wanneer de huisartsen hun doelgroepen ook gaan vaccineren.
Auteur: redactie Zuster Jansen