Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Alzheimer detecteren met bloedtest als bevolkingsonderzoek

zondag 07 juli 2024, Tijd 6:27 uur

De ziekte van Alzheimer eerder detecteren door middel van bloedonderzoeken: het klinkt veelbelovend en wordt steeds realistischer. De meeste mantelzorgers zijn positief. Toch is er een vraagstuk dat zich bij sommigen afspeelt: “Wat is de meerwaarde ervan als ik het eerder weet, zonder dat er een geneesmiddel voor is?”. Onderzoeker Katharina Bolsewig, onderzoeker bij het Amsterdam UMC, vroeg de mening van meer dan 100 mantelzorgers uit het panel van Alzheimer Nederland.

Het merendeel van de ondervraagde mantelzorgers (72 procent) liet via de online vragenlijst en het groepsgesprek weten dat ze positief tegenover een bloedtest staan, mits ze milde of ernstige klachten ervaren die wijzen op dementie. Op die manier hopen ze vroegtijdig een diagnose te kunnen krijgen. Zo kunnen ze eventuele klachten sneller verklaren en een plan maken voor de toekomst om de kwaliteit van leven hoog te houden en praktische zaken (zoals een testament) te regelen.

Bloedtest als bevolkingsonderzoek?

Als er een dergelijke bloedtest wordt ingezet als bevolkingsonderzoek, zouden veel mensen getest kunnen worden op Alzheimer. De ziekte wordt namelijk eerder “onderschept”: in sommige gevallen al vóórdat iemand de eerste klachten krijgt. De belangrijkste reden voor mantelzorgers om deel te nemen aan een bloedtest als bevolkingsonderzoek is de beschikbaarheid van een Alzheimermedicijn. Maar liefst 93 procent van de deelnemers zou meedoen aan bevolkingsonderzoek als er een medicijn beschikbaar was. Hoewel Nederland momenteel nog geen medicijn tegen Alzheimer heeft, zou toch een kleine meerderheid (58 procent) desondanks deelnemen aan bevolkingsonderzoek.

De uitslag van de bloedtest: en nu?

Ter illustratie: je doet in de toekomst mee aan het bevolkingsonderzoek en krijgt vervolgens te horen dat je bloedtest positief is. Word je dan direct gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer? Volgens Bolsewig hoeft dat zeker niet:

Met één test kun je niet de diagnose stellen, dat is nu ook niet het geval. Een positieve test kan aanleiding geven om andere testen uit te voeren voor de diagnose. Het zal altijd een combinatie van testen blijven. En eerst moet een achteruitgang in het geheugen vastgesteld worden. Ik merkte in het onderzoek dat veel deelnemers niet wisten wat een positieve test betekent. We moeten dit beter uitleggen als de test uiteindelijk wel in de praktijk gaat komen.

Betrouwbaarheid bloedtest

Uit gecontroleerd onderzoek blijkt dat de test hoopvolle resultaten laat zien. Toch moet de test zich nog bewijzen in de praktijk. Bolsewig: “Een collega van mij onderzoekt nu of de uitslag van een bloedtest overeenkomt met andere diagnostische testen in de kliniek. Een bloedtest zou veel goedkoper, makkelijker en minder ingrijpend zijn. Maar we willen natuurlijk wel zeker weten dat de test betrouwbaar is, daar zijn onderzoekers nu mee bezig.”

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen

Artikelen archief