De eerste symptomen van dementie treden al 9 jaar vóór de diagnose op. Dat stelde de University of Cambridge vast in nieuw onderzoek. Dit kan positieve gevolgen hebben voor de behandeling. Hoe eerder u weet dat u dementie ontwikkelt, hoe beter.
Hoe zat het onderzoek in elkaar?
De wetenschappers ontdekten dat Alzheimer-patiënten al heel vroeg hersenproblemen hebben. Met name wanneer het gaat om het geheugen en denkvermogen. Dit werd al veel eerder vermoed, maar het onderzoek bevestigt deze theorie.
Het onderzoek is gebaseerd op 500.000 Britse mensen tussen de 40 en 69 jaar. Hun gegevens staan in een biomedische database. Daarin wordt onder andere prestaties bijgehouden rond geheugen, reactiesnelheid, grijpkracht en probleemoplossend vermogen.
Juist op deze gebieden werd al 9 jaar vóór de diagnose Alzheimer zichtbaar dat ze daar steeds slechter op scoorden. Bijvoorbeeld ook als het ging om getallen onthouden en plannen.
Wat kunnen we met deze wetenschap?
Wat kan het onderzoek nu concreet opleveren, wanneer het gaat om de behandeling van dementie?
Allereerst kunnen personen die tot de risicogroep behoren, beter gescreend worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om:
- 50-plussers met een hoge bloeddruk en/of die te weinig bewegen
- Mensen met een genetische aanleg voor Alzheimer/dementie
Dankzij de gegevens van de database, weten we nu beter waar op gelet moet worden. Wat dus die hele vroeg symptomen zijn.
Vervolgens kan er op tijd ingegrepen worden bij mensen die de genoemde tekenen vertonen. Dat verkleint het risico dat die mensen ook echt dementie ontwikkelen. Want:
Er zijn op dit moment weinig effectieve behandelingen tegen dementie. Dat komt omdat de ziekte pas zo laat vastgesteld wordt. Maar als dat dus al 9 jaar eerder kan, is er beter onderzoek mogelijk. Op basis waarvan betere behandelingen gemaakt kunnen worden.
Een hele positieve ontwikkeling, dus.
Heeft of krijgt u te maken met dementie?
Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.
Auteur: redactie Zuster Jansen