Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

1000 meldingen over stagemisbruik; stagiaires worden boventallig ingezet

maandag 13 januari 2020, Tijd 9:39 uur

Stagelopen; een essentieel en verplicht onderdeel tijdens een opleiding. Tijdens stages leren studenten de fijne kneepjes van hun vak in de praktijk. Echter, zij zijn nooit de eindverantwoordelijken en moeten altijd ondersteund worden door een stagebegeleider. Toch is dit lang niet altijd het geval, zo blijkt uit het aantal meldingen bij het inmiddels gesloten meldpunt stagemisbruik van de FNV.

Meldpunt FNV

Het meldpunt werd op 3 november 2019 door de FNV geopend en kreeg in de periode tot 31 december zo´n 1000 meldingen binnen. Definitieve cijfers en analyses volgen in februari. In eerste instantie werd het meldpunt enkel geopend voor studenten en medewerkers van de VVT, kinderopvang en gehandicaptenzorg. Echter, door de vele meldingen werd het meldpunt stagemisbruik op 25 november uitgebreid naar de hele zorg.

Honderden leerlingen willen stoppen

De vakbond schreef al eerder dat honderden verpleegkunde studenten met hun opleiding willen stoppen door een slechte stage-ervaring. Op Facebook en via de website van Nursing reageerden veel lezers op berichten over het meldpunt. “Ik werd in het rooster meegenomen, omdat iemand langdurig ziek was en ik kreeg steeds als antwoord dat dit beleid was”, aldus Linda. In veel gevallen neemt de school het voor de student op; “Ik werd het meeste van de tijd niet boventallig ingepland. Pas toen ik school erbij haalde, kon het ineens wel.

Stage in de zorg

Belang van goede stagebegeleiding

Ook blijkt uit reacties dat de begeleiding van de stages op mbo-niveau velen malen beter zou kunnen; “Iedere keer moet mijn dochter zelf om begeleiding vragen. En de handelingen die ze op school leren en op de stage zouden moeten uitvoeren, komen niet of nauwelijks aan bod.” Ook Melissa, zelf werkzaam in de zorg, benadrukt het belang van een goede stagebegeleiding. Volgens haar kun je een student maken of breken; “Dus voor alle werkbegeleiders, help je leerlingen en benoem ook de positieve kanten.”

Echter, door de enorme werkdruk in de zorg is het soms ook complex en lastig om de juiste stagebegeleiding te bieden. “De verpleegkundige die dit moet doen heeft zelf vaak ook heel veel werk en doet het begeleiden daar nog naast.”

Auteur: Redactie Zuster Jansen

Artikelen archief