De huisarts is vaak uw eerste aanspreekpunt wanneer u klachten of vragen heeft. Wat doet een huisarts? Een huisarts, ook vaak dokter genoemd, heeft een universitaire studie Geneeskunde gevolgd en kan heel veel kleine ingrepen zelf doen. Bovendien schrijft hij of zij medicijnen voor en kan de arts u ook doorverwijzen naar een specialist wanneer dat nodig is. Een huisarts kan een eigen praktijk hebben, maar kan ook met andere artsen samenwerken in een huisartsenpraktijk. Dit kan prettig zijn, omdat er gemakkelijker vervanging geregeld kan worden wanneer uw arts op ziek is of op vakantie gaat.
Afspraak maken bij de huisarts
Wanneer u (lichamelijke of psychische) klachten heeft die niet overgaan, die u ongerust maken of die veel ongemak veroorzaken, is een bezoek aan de huisarts verstandig. U heeft dan bijvoorbeeld de mogelijkheid om naar het spreekuur te gaan, of u kunt een ruimere afspraak maken bij de arts. Het spreekuur is een vast moment op de dag of in de week, waarin patiënten bij de arts terechtkunnen als ze relatief milde klachten hebben. Wanneer u belt met de assistente van de huisarts, zal zij in de meeste gevallen direct kunnen inschatten welk soort consult op dat moment beter bij u past.
Huisarts onderdeel van eerstelijnszorg
Een huisarts is door opleiding en ervaring getraind in het stellen van de juiste vragen. Er moet tenslotte bepaald worden of de klachten door de huisarts zelf te verhelpen zijn, door bijvoorbeeld medicijnen voor te schrijven of een kleine ingreep uit te voeren. Als dat niet zo is, moet de huisarts het juiste advies geven en zo nodig doorverwijzen naar een specialist. De huisarts, die dus kan zorgen voor een doorverwijzing, maakt deel uit van eerstelijnszorg. Ook tandartsen en fysiotherapeuten behoren tot zorg in de eerste lijn.
Eerstelijnszorg is belangrijk, omdat er veel mensen terechtkunnen die anders naar het ziekenhuis waren gegaan. Het kost de samenleving onnodig veel geld om in het ziekenhuis een behandeling te krijgen die de huisarts ook had kunnen uitvoeren. Om ervoor te zorgen dat iedereen op de juiste plek geholpen wordt, is de huisarts of de huisartsenpost in principe het eerste aanspreekpunt voor mensen met (plotselinge) klachten.
Uw arts is op de hoogte
Dat u met klachten als eerste naar uw huisarts gaat, is ook om een andere reden verstandig. Uw huisarts kan op deze manier precies bijhouden wat uw medische geschiedenis is, en is overal direct van op de hoogte. Deze informatie kan nodig zijn wanneer u bijvoorbeeld terugkerende klachten heeft, of wanneer een situatie ontstaat waarbij bepaalde informatie nodig is om een keuze te kunnen maken tussen behandelingen. Kortom, uw huisarts kent uw medische geschiedenis als geen ander. Omdat er sprake is van een beroepsgeheim, is deze informatie altijd veilig en kunt u de arts alles toevertrouwen. Het is dan ook heel belangrijk dat u een prettige band heeft met uw arts, waarbij u zich op uw gemak voelt. Wanneer het niet klikt met een huisarts kan de drempel om er naartoe te gaan groter worden en dat komt uw gezondheid dan niet ten goede.
Bent u op zoek naar een huisarts bij u in de woonplaats of elders in de buurt? Het werkgebied van Zuster Jansen toont u niet alleen de mogelijkheden voor particuliere thuiszorg, maar ook belangrijke locaties waar u terechtkunt, waaronder de huisarts.