Multimorbiditeit betekent dat er twee of meer chronische ziekten tegelijk voorkomen bij dezelfde persoon. Hoewel het vrij zeldzaam klinkt, komt het vaak voor: ruim zeventig procent van de Nederlandse ouderen (55 jaar en ouder in dit geval) met een chronische ziekte, heeft nóg een of meerdere chronische ziekten. Dit is niet alleen lastig voor de ouderen, maar ook voor de verzorgers en behandelaars. Het is al bekend in de geriatrie dat ouderen vaak last hebben van meerdere aandoeningen tegelijk, maar als het gaat om chronische ziekten maakt dat het vaak nog moeilijker.
Verschillende behandelingen en behandelaars
De multimorbiditeit definitie is dus vrij simpel: meerdere ziekten tegelijk. Hierdoor is het nodig dat verschillende behandelaars met verschillende behandelingen bezig moeten. De samenwerking tussen deze zorgverleners is hierbij essentieel, om zorg op maat te kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan het risico dat gelopen wordt op tegenstrijdige adviezen, of medicatie die niet met andere medicatie samen gaat. Daarnaast is het uiteraard ook niet altijd dezelfde combinatie die voorkomt, bij iedere patiënt is het ziektebeeld verschillend. Er moet door de zorgverleners dus alert worden omgegaan met de situatie.
Welke chronische ziekten?
Chronische ziekten die veel voorkomen bij ouderen zijn bijvoorbeeld reumatoïde artritis, artrose, de ziekte van Parkinson, dementie of COPD. De meest voorkomende ziekten, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en artrose, komen ook het meest voor in deze combinaties. Dat is in sommige gevallen wat logischer dan in andere situaties, aangezien diabetes en hart- en vaatziekten bijvoorbeeld al aan elkaar verwant kunnen zijn. Bij andere combinaties kan de oorzaak weer minder goed te verklaren zijn.
Zorg van Zuster Jansen
Ouderen in deze vaak ernstige situaties, kunnen in veel gevallen behoefte hebben aan extra (thuis)zorg. Het zorgteam van Zuster Jansen begrijpt dat deze situaties vragen om zorgvuldigheid en toewijding, gezien de verschillende ziekten verschillende symptomen met zich meebrengen. Wilt u weten wat wij voor u of uw naaste kunnen betekenen? Neem dan contact op voor informatie of vraag direct zorg aan.