Parkinson brengt vele symptomen met zich mee. Bewegingsproblemen zijn het bekendst: traagheid en trillen. Maar patiënten hebben ook last van bijvoorbeeld slaapproblemen. Slimme sensoren kunnen die symptomen goed meten bij mensen thuis. Wetenschappers pleiten hiervoor.
Symptomen anders dan bewegingsproblematiek krijgen heel weinig aandacht in onderzoek naar Parkinson. Dat is onterecht. Want ook die andere symptomen beïnvloeden de kwaliteit van leven enorm.
Naast slaapproblemen moet je bij Parkinson aan de volgende kenmerken denken:
- Depressiviteit
- Minder denkvermogen
- Moeite met plassen
Betrouwbaarder en laagdrempeliger
Omdat deze symptomen van Parkinson zo veel invloed hebben op iemands dagelijkse leven, onderzocht het Radboudumc hoe je die thuis kunt meten. De resultaten zijn ook goed toe te passen op andere aandoeningen; slaapproblemen kunnen immers ook op iets heel anders duiden.
Ze kwamen – na een lange zoektocht langs wetenschapsliteratuur van over de hele wereld – uit bij slimme sensoren, die je bijvoorbeeld in smartwatches kunt plaatsen. De metingen die zo gedaan worden, blijken opvallend betrouwbaar én laagdrempeliger. Zeker wanneer je ze vergelijkt met slaaponderzoeken in een speciale kliniek of in het ziekenhuis. Dan moeten mensen een nacht opgenomen worden. Met een smartwatch kan het onderzoek gewoon thuis plaatsvinden.
Smartwatches uitermate geschikt
Aan het onderzoek deden veel Parkinson-patiënten mee. Al heel vroeg, wat waardevolle feedback opleverde. Bijvoorbeeld welke sensoren nu echt geschikt waren om te gebruiken in het dagelijks leven. Met name als iemand zo’n sensor jarenlang moet dragen.
Telkens kwamen smartwatches hierbij het beste uit de bus. Andere methodes vonden patiënten minder prettig. Bijvoorbeeld slimme toiletten om plassen te meten. Of sensoren die iemands gedrag in de woonkamer monitoren. Die oplossingen maken immers een veel grotere inbreuk op iemands privacy. Bovendien was de toegevoegde waarde daarvan nog niet voldoende bewezen.
Beter beeld van Parkinson
Hopelijk leidt het onderzoek tot bredere en regelmatige toepassing van slimme sensoren om de ziekte van Parkinson te onderzoeken. Dat scheelt een hoop ziekenhuisbezoeken. Zo kunnen mensen makkelijker meedoen aan onderzoek – al helemaal als ze niet in de buurt wonen.
Maar ook voor zorgverleners heeft deze werkwijze veel meerwaarde. Die krijgen zo immers een beter beeld van hoe de ziekte bij iemand verloopt. In het ziekenhuis krijg je toch meer momentopnames.
Heeft of krijgt u te maken met Parkinson? Of voelt u zich eenzaam?
Via de particuliere thuiszorg krijgt u altijd de juiste hulp. Ook hebben wij medewerkers die u gezelschap kunnen houden en activiteiten met u kunnen doen.
Auteur: redactie Zuster Jansen