Mantelzorg bij dementie blijft ook na opname verpleeghuis zwaar

Wanneer uw naaste dementie krijgt, verleent u hoe langer hoe meer mantelzorg. Nu blijkt dat deze taak zwaar blijft, zelfs na opname in een verpleeghuis. Het gaat om gemiddeld 13 uur per week. Terwijl zorgprofessionals denken dat het rond de 4,5 uur ligt. Bovenstaande blijkt allemaal uit de Dementiemonitor 2022.

Opvallend is dat ongeveer 50% aangeeft dat de zorg voor hun naaste met dementie juist zwaarder wordt na opname in een verpleeghuis. Wat het extra belastend maakt, is dat de meeste mantelzorgers bij dementie er alleen voorstaan.

Ondersteuning valt weg

Een reden hiervoor is dat veel ondersteuning voor mantelzorgers wegvalt nadat hun naaste is verhuisd naar een verpleeghuis. Denk aan de casemanager en huishoudelijke hulp. Maar ook iemand die dagelijks activiteiten onderneemt met de naaste.

Daar komt maar weinig voor in de plaats, zo blijkt: in het verpleeghuis wordt nauwelijks iets georganiseerd voor mensen met dementie. Dat wijten zij én zorgverleners aan bezuinigingen. En dus nemen veel mantelzorgers die taak op zich, wat de taak zwaarder maakt voor ze.

Personeelstekorten

Daarnaast zegt niet minder dan 70% van de verpleegkundigen dat ze eigenlijk te weinig tijd hebben voor de zorg die nodig is. Deels is dit te wijten aan personeelstekort.

Mantelzorgers zijn ook niet tevreden over de zorg die hun naaste krijgt in het verpleeghuis. Zij hebben het beeld dat de zorgverleners te weinig weten over dementie. De zorgverleners zelf zien dit anders: slechts een klein deel vindt dat hun kennis gebrekkig is.

Wat mantelzorgers het meeste missen, is persoonlijke zorg. Ook dat heeft te maken met personeelstekort: als er steeds nieuwe invalkrachten komen, is het niet vreemd dat zij weinig weten over de bewoners. Daardoor krijgen mantelzorgers weer het gevoel dat ze goed moeten opletten of hun naaste wel de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Een extra belasting, dus.

Mantelzorgers helpen mee

Zorgprofessionals zelf vragen mantelzorgers regelmatig om hulp. Bijvoorbeeld bij maaltijden. Veel mantelzorgers staan hiervoor open, met name als de hulpvraag niet door personeelstekorten komt.

Tot slot vinden mantelzorgers dat ze over het algemeen te weinig horen en te weinig gehoord worden. Want ja, ze willen betrokken worden bij de zorg, maar dan willen ze wel voor vol aangezien worden. Is dat niet het geval, dan leidt dat tot extra zorgen, en dus weer een grotere belasting.

Lees het hele rapport van de Deltaplan dementie strategie 2022 >

Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de persoonlijke hulp kunt rekenen die nodig is. Wij werken in teams van vaste medewerkers, die u gelijkwaardig betrekken en altijd op de hoogte houden.

Bekijk ons zorgaanbod >

Auteur: redactie Zuster Jansen