Mondzorg is belangrijk, ook voor ouderen met dementie. Maar die zorg is lastig voor veel zorgmedewerkers. Daar probeert Vitadent Mondzorg nu iets aan te doen.
Waarom ís mondzorg zo van belang voor ouderen? Allereerst om dezelfde redenen als iedereen naar de tandarts gaat. Zo is een frisse, pijnloze mond voor (dementerende) ouderen belangrijk voor sociaal contact en om te kunnen genieten van maaltijden.
Slechte mondzorg kan leiden tot gaatjes, ontstekingen en candida. Maar óók tot een longontsteking, hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose en reumatoïde artritis. Het is dus van groot belang dat zorgmedewerkers de kennis en kunde bezitten om goede mondzorg te verlenen. Oók bij dementerenden.
Maar wanneer een oudere dementie krijgt, is mondzorg vaak een stuk lastiger te verlenen. Ze begrijpen vaak niet wat er gebeurt. Dan kunnen ze al snel bang worden als iemand iets in hun mond probeert te stoppen. Ze kunnen dan tegenstribbelen.
Zorgpersoneel trainen met virtual reality
Vitadent en Ideon hebben nu een ‘belevingstraining’ ontwikkeld, om zorgpersoneel te trainen in goede mondzorg voor ouderen met dementie. Ze ervaren dan hoe zwaar het voor ouderen kan zijn. Niet alleen om mondzorg te krijgen, maar ook het leven in het algemeen. Daarnaast krijgen ze belangrijke tips.
De belevingsdag bestaat uit verschillende workshops. Die laten zorgpersoneel vooral in de huid van ouderen kruipen. Bijvoorbeeld:
- Met gewichten om de armen en benen
- Met een omgebonden rugmat met prikkels
- Elkaar helpen tandenpoetsen met hindernissen
- Met een VR-bril die ze door de ogen van een dementerende laat kijken
Verwijten in virtual reality
Vooral de VR-bril laat een diepe indruk achter. Stel je voor: je hebt als oudere beginnende dementie. En je hebt net boodschappen gedaan. Om je heen zijn mensen die niet mét je praten, maar óver jou. Zonder pardon regelen ze allerlei dingen voor je, maar net anders dan jij wilt. Mensen zijn schaamteloos met hun telefoon bezig, zonder acht te slaan op jouw verwarring, onzekerheid en desoriëntatie. Integendeel: het enige wat ze jouw kant op slingeren, zijn verwijten omdat je de verkeerde boodschappen hebt gehaald.
De deelnemers voelen zo echt hoe het is om in de schoenen van een oudere met dementie te staan. De emoties die zij voelen – schuld, onzekerheid, angst – voelen de deelnemers óók. Verschillende merken op dat iedere zorgmedewerker deze ervaring zou moeten meekrijgen; zij nemen zich voor om zelf ook veel bewuster om te gaan met ouderen met dementie.
Tips bij mondzorg voor dementerende ouderen
Welke tips krijgen medewerkers mee om ouderen met dementie mondzorg te verlenen? Onder andere:
- Heb van tevoren alle spullen gereed. Dat geeft jou rust, én de cliënt.
- Zorg dat de oudere ontspannen zit.
- Kies een rustig tijdstip, waarop de oudere ontspannen is.
- Laat de oudere zo veel mogelijk zelf doen.
- Beweeg mee met de wensen van de oudere. Wil iemand bijvoorbeeld kindertandpasta? Geef die dan ook.
- Hang een foto van het gebit van de cliënt op in zijn of haar kast. Zo weet iedere medewerker hoe het daarmee gaat, en wat er nodig is.
De tips krijgt het zorgpersoneel tijdens een klinische les.
Heeft of krijgt u te maken met Alzheimer/dementie?
Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is. Oók goede mondzorg.
Auteur: redactie Zuster Jansen