Onze organen hebben een eigen ‘leeftijd’. En die kan afwijken van onze echte leeftijd. Wetenschappers hebben misschien een manier gevonden om die orgaanleeftijd te bepalen. Om zo allerlei ziektes te voorspellen. Waaronder óók dementievormen als Alzheimer.
Stel: één of meerdere van uw organen verouderen sneller dan de rest van uw lichaam. Dan heeft dat orgaan een grotere kans om binnen 15 jaar een ziekte te ontwikkelen. Bijvoorbeeld: als uw hart sneller veroudert, is uw kans op hartfalen 2,5 keer zo groot.
Tot die conclusies kwamen onderzoekers van de Stanford University (Californië, VS). In totaal namen 5.676 mensen deel aan het onderzoek. De resultaten werden in het wetenschappelijke tijdschrijft Nature gepubliceerd.
De belangrijkste vraag is natuurlijk: wat heeft u aan die wetenschap? Welnu: die kennis kunnen artsen gebruiken om behandelingen tegen bepaalde aandoeningen heel vroeg te starten. Dus vóórdat u er echt ziek van wordt.
Bevinden voor Alzheimer
Als het om Alzheimer gaat, beweren de onderzoekers dat hun bloedtest beter werkt dan de huidige metingen. Oftewel: door de veroudering van de hersenen te bepalen, kan het verloop van Alzheimer beter voorspeld worden.
Logisch dat juist bij dementie de bloedtest een uitkomst kan zijn. Want deze ziekte begint al vele jaren eerder in de hersenen, ver vóórdat de eerste symptomen van dementie zich aandienen.
Door op deze manier veel eerder te beginnen met behandeling, is genezing van dementie/Alzheimer óók dichterbij, volgens de onderzoekers. Ze hopen dat de bloedtest binnen 5 jaar ingezet kan worden om Alzheimer ‘op tijd’ vast te stellen.
Meer onderzoek nodig
Uiteraard is het nog niet zo ver. Hoewel de bloedtest duidelijk laat zien dat het kan helpen om toekomstige ziektes te voorspellen, is meer onderzoek nodig. Daarvoor is nog financiering nodig, maar de onderzoekers zijn duidelijk: zij willen het onderzoek vervolgen, alleen dan op grotere schaal.
Auteur: redactie Zuster Jansen