Het antwoord lijkt een volmondig ‘ja’: volgens onderzoekers verkleint een mediterraan dieet de kans op dementie met zo’n 23%. Ze kwamen tot deze conclusie na een onderzoek onder meer dan 60.000 Britten.
Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Exeter. Zij raadpleegden een online database met meer dan 500.000 Britten: de Biobank. Dat gaf hun de gelegenheid om groepen met elkaar te vergelijken, waarvan de ene groep trouw een mediterraan dieet volgt.
Wat is een mediterraan dieet?
Wat is een mediterraan dieet precies? Een dieet van noten, zeevruchten, volle granen, olijfolie en groenten. Deze ingrediënten worden geconsumeerd door mensen in tientallen landen aan de Middellandse zee. Bijvoorbeeld Italië, Spanje, Marokko, Griekenland, Tunesië, Albanië en Zuid-Frankrijk.
Al deze volkeren maken heel diverse gerechten uit de genoemde producten. Maar er is één gemeenschappelijke factor: al die producten zijn lokaal en vers. Dus geen bewerkt voedsel, en weinig dierlijke producten.
Die producten samen blijken dus te beschermen tegen dementie. Zelfs wanneer iemand erfelijk belast is.
Niet het eerste onderzoek
Het onderzoek is onderdeel van een lange reeks. De conclusies zijn dan ook niet heel verrassend. Zo werd al eerder vastgesteld dat een mediterraan dieet zorgt voor een langer lever, minder overgewicht, minder hart- en vaatziektes én dus minder kans op dementie.
Een verklaring voor de kleinere kans op dementie ligt ook voor de hand: veel dementerenden lijden aan vasculaire dementie. Dat is een vorm van dementie die verband houdt met vaatziekten. Dan verslechtert de doorbloeding, ook in de hersenen.
Aangezien een mediterraan dieet minder kans op hart- en vaatziektes geeft, is de kans op vasculaire dementie dus ook kleiner.
Kritiek op het onderzoek
Critici zien wel wat problemen met het onderzoek. Want mensen die een mediterraan dieet volgen, hebben meestal sowieso al een gezondere levensstijl.
Bovendien is gezonder eten duurder in Groot Brittannië. Oftewel: gezond eten is betaalbaarder voor mensen met een hoger inkomen. Die vaak ook meer sporten.
De onderzoekers probeerden wel rekening te houden met die verschillen in leefstijl. Maar het is onduidelijk in hoeverre dat de resultaten toch heeft beïnvloed.
Mediterranen hebben minder stress
De verschillen in leefstijl zijn ook zichtbaar bij mediterranen. Die bewegen over het algemeen meer, gaan op tijd slapen, ervaren minder stress en zoeken elkaar vaker op.
Toch blijkt uit meerdere onderzoeken dat een mediterraan dieet altijd verschil maakt. Ook als de levensstijl van mensen overeenkomen.
Ook voor mensen met minder geld
Is een mediterraan duur? Ook gezien de inflatie van vandaag de dag? Dat valt gelukkig mee.
Natuurlijk zijn verse groenten en fruit vaak prijziger. Maar deze producten zijn ook uit de vriezer gezond.
Kies daarnaast voor volkoren producten. En een handjevol noten per dag is voldoende.
Vermijd ook drank met veel suiker. Eet bijna geen vlees of andere dierlijke producten. En zo min mogelijk eten dat uit de fabriek komt.
En tot slot: beperk je qua alcohol tot maximaal één drankje bij het eten.
Auteur: redactie Zuster Jansen