2 jaar lang waren we gebonden aan allerlei coronamaatregelen. Allemaal bedoeld om de verspreiding van dat ene, nieuwe virus te vertragen. Maar natuurlijk werkten die maatregelen ook tegen de verspreiding van ándere virussen. En die zijn nu terug van weggeweest…
Dat betekent dat iedereen daar bedacht op moet zijn. Niet in de laatste plaats mensen die zorg nodig hebben. En het zorgpersoneel zélf, uiteraard.
Zie je iemand met griepverschijnselen? Dan is de kans groot dat het geen corona is, maar de ‘gewone’ griep. En bij andere virussen gelden andere (isolatie)maatregelen.
Verspreiding verschilt soms tussen bacteriën en virussen
Er is minder bekend over hoe bacteriën en virussen zich verspreiden dan je denkt. Zelfs van het aloude influenzavirus is niet helemaal duidelijk hoe we dat van persoon tot persoon overdragen.
Maar er is natuurlijk wel het een en ander bekend. Zo weten we bijvoorbeeld dat het buikgriepvirus zich vooral verspreid via oppervlakten, met name van wc’s en wasbakken. Die moeten dus (weer) extra goed schoongemaakt worden.
Verschillende maatregelen bij verschillende soorten virussen
De 3 belangrijkste virussen die nu rondgaan, zijn influenza (griepvirus), buikgriep (diarree) en corona. Bij ieder virus horen (deels) verschillende maatregelen.
Wilt u weten wat de juiste acties zijn bij deze verschillende virussen? Check dan de informatie van het RIVM:
Op de website van het RIVM zijn ook de protocollen voor zorgmedewerkers te vinden. Die doen er goed aan zich opnieuw in te lezen, zodat ze zichzelf én cliënten goed kunnen beschermen.
Naast virussen óók BRMO’s
Niet alleen virussen, ook zogenaamde ‘BRMO’s’ krijgen weer meer de kans zich te verspreiden. BRMO staat voor ‘bijzonder resistente micro-organismen’. Dat zijn organismen die bestand zijn tegen meerdere antibiotica. Daarom zijn ze ook zo gevaarlijk:
Als zo’n BRMO voorkomt – met name in zorginstellingen – lopen kwetsbare mensen erg veel gevaar. Het probleem is dat het meestal onduidelijk is of iemand een BRMO meedraagt.
Juist daarom is het zo belangrijk om de kans hierop – plus de verspreiding ervan – zo klein mogelijk te maken. Hier zijn basismaatregelen zoals handhygiëne cruciaal. Maar juist die krijgen minder aandacht nu de coronamaatregelen achter de rug zijn.
Auteur: redactie Zuster Jansen