Het blijven voor veel artsen lastige vragen: wanneer kan een patiënt uit het ziekenhuis ontslagen worden? Wat is daarvoor het ideale moment? En wanneer kan een patiënt naar de verpleegafdeling?
Bij het beantwoorden van deze vragen krijgen ze in het Amsterdam UMC inmiddels hulp: hulp van een computer. Het ziekenhuis ontwikkelde namelijk, samen met softwaremaker Pacmed, een programma dat het ideale ontslagmoment kan voorspellen.
Risico’s van patiënten ontslaan
Ontslaat een arts een patiënt te vroeg? Dan kan die achteruitgaan en weer terugkomen op de IC. De kans op overlijden is dan ook groter. Ongeveer 5 tot 10% van alle patiënten overkomt heropname door te vroeg ontslag.
Daarentegen kan een patiënt ook juist te lang op de IC blijven. Dat is voor de patiënt niet leuk, én is duur. Bovendien is het ook nadelig voor een patiënt die wacht op een IC-plek.
Tijdens de coronapandemie was een ontslag op het juiste moment extra belangrijk. En werd de noodzaak extra zichtbaar. Want Nederland telt een beperkt aantal IC-bedden. Om maar niet te spreken van een tekort aan IC-verpleegkundigen.
Hoe kan een computer helpen?
Softwaremakers kunnen steeds betere programma’s maken. Programma’s met kunstmatige intelligentie. Het programma dat het UMC gaat gebruiken, kan grote hoeveelheden data uit patiëntendossiers analyseren.
De software is in beginsel gebaseerd op de data van 25.000 IC-patiënten. Nu het in gebruik is, komt daar nieuwe informatie van nieuwe IC-patiënten bij. Op deze manier wordt de software steeds slimmer.
Zo kan de computer van een individuele patiënt beter voorspellen hoe groot de kans op heropname is. Deze voorspelling wordt steeds aangepast aan nieuwe, actuele data.
De komende 10 jaar werkt het ziekenhuis samen met de softwareontwikkelaar. In die tijd gaan ze het programma testen én doorontwikkelen.
Mogelijkheden van kunstmatige intelligentie enorm groot
Zoals het computerprogramma nu is gebouwd, voorspelt het de kans op overlijden en heropname. Op basis daarvan meldt de software of een patiënt veilig ontslagen kan worden. Maar dat is slechts één van de mogelijkheden.
In de toekomst kan de software ook voorspellen wat het risico op opnieuw intuberen is. Of de kans op bepaalde complicaties. Om de mogelijkheden uit te breiden, is Pacmed ook met Santeon een samenwerking aangegaan. Dit is een samenwerkingsverband van 7 ziekenhuizen.
Pacmed zelf hoopt onder andere dat de software in de toekomst helpt om patiënten eerder en gezonder uit het ziekenhuis te krijgen. Bijvoorbeeld met sensoren en telemonitoring.
Auteur: redactie