Mensen met dementie hebben hulp en ondersteuning nodig. Maar veel producten en/of diensten vinden de weg naar dementiepatiënten en hun naasten niet. Alzheimer Nederland heeft daarom drie miljoen euro beschikbaar gesteld aan het landelijke samenwerkingsverband SPREAD+.
Bevorderen van de levenskwaliteit bij dementiepatiënten
SPREAD+ staat voor Sustainable and PeRsonalisEd Advances in Dementia care. Het landelijke samenwerkingsverband staat onder leiding van het Alzheimer Centrum Limburg van het MUMC+, Radboudumc Alzheimer Centrum van het UKON, Hogeschool Windesheim en het Alzheimer Centrum Groningen van het UNO-UMCG/. Volgens Marjolein de Vugt, projectleider van SPREAD+ en directrice van het Alzheimer Centrum Limburg valt er nog veel winst te behalen in het bevorderen van de levenskwaliteit bij dementiepatiënten door oplossingen “op maat” te bedenken: “Mensen met dementie hebben na de diagnose vaak nog vele jaren te leven met deze ziekte. Het is uniek dat we met dit consortium de krachten in Nederland kunnen bundelen om echt een verschil te maken in het leven van mensen met dementie en hun naasten.”
Volgens Gerjoke Wilmink, directrice van Alzheimer Nederland, moeten we onszelf afvragen wat er nodig is, wat er mogelijk is en of het allemaal wel helpt. “Daar helpt dit onderzoek de persoon met dementie, zijn of haar naasten en de zorgprofessionals bij.” Uit de resultaten van het onderzoek moet namelijk blijken waar de behoeftes liggen en hoe oplossingen beter aan kunnen sluiten op iemands persoonlijke situatie.
Ook Sytse Zuidema, hoogleraar Ouderengeneeskunde & Dementie en voorzitter van het UNO-UMCG, ziet dat psychosociale en technologische interventies moeizaam hun weg naar de praktijk vinden.
Drie miljoen euro extra bij van Health Holland
Dit is de eerste keer dat Alzheimer Nederland zo’n gigantisch bedrag beschikbaar stelt voor onderzoek. Tevens komt er wellicht nog eens drie miljoen euro extra bij van Health Holland. Dat benadrukt het belang om de producten van het samenwerkingsverband verder te ontwikkelen en dichter bij de markt te brengen. Dit zal worden gerealiseerd doordat bedrijven en praktijkorganisaties samen zullen gaan werken met dementiepatiënten en hun naasten om oplossingen te bedenken.
Het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG) wil een gedeelte van de subsidie gebruiken om de behoefte aan zorgtechnologie bij mantelzorgers en zorgprofessionals te inventariseren. Zuidema: “Deze behoefte-inventarisatie is broodnodig om bestaande producten door te ontwikkelen, zodat ze beter aansluiten bij de wensen. De behoefte-inventarisatie zal zich onder meer richten op de toepassing van sensortechnologie om zorgproblemen te monitoren bij thuiswonende mensen met dementie. Daarnaast gaat een deel van de subsidie naar verbetering van de herkenning en screening van delier bij thuiswonende mensen met dementie.”
Auteur: redactie Zuster Jansen