Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Parkinson beter monitoren met een smartwatch?

woensdag 01 juni 2022, Tijd 14:37 uur

Straks niet meer naar het ziekenhuis om Parkinson te monitoren? Dat is heel goed mogelijk. Want uit onderzoek blijkt dat mensen thuis monitoren betrouwbaarder is. Met als middel: een smartwatch.

Het grootschalige onderzoek is gedaan door het Radboud UMC. De resultaten kunnen een revolutie teweegbrengen, zowel in de wetenschap als de zorg rondom de ziekte.

Objectiever meten

Wat direct opvalt, is dat thuismonitoring met een smartwatch vaak een heel ander beeld schetsen dan ziekenhuismetingen. Waarschijnlijk doordat patiënten in het ziekenhuis meer stress hebben. Daardoor kunnen sommige symptomen van Parkinson, zoals trillen, erger worden.

Wanneer mensen thuis gemonitord worden, krijg je zo objectievere metingen dan in het ziekenhuis. Dat kan vooral op langere termijn leiden tot veel beter inzicht in Parkinson. Zo kan de zorg ook veel beter op maat aangepast worden voor iedere patiënt. Écht persoonlijke hulp dus.

Radboud UMC is dan ook enorm enthousiast over deze resultaten. Want zij zoeken al heel lang naar betere manieren om zorg af te stemmen op iedere individuele patiënt.

Hoogleraar Neurologie Bas Bloem niet verrast

Dat ziekenhuismetingen onbetrouwbaar zijn, is voor hoogleraar Neurologie Bas Bloem geen verrassing: “We weten al meer dan 200 jaar dat het niet goed mogelijk is om de ernst van de ziekte van Parkinson betrouwbaar in kaart te brengen tijdens een beoordeling in het ziekenhuis.”

Hij noemt ook het verergeren van symptomen onder invloed van stress. “Terwijl ándere symptomen juist kunnen verbeteren. Zoals het lopen: dat gaat vaak beter in het ziekenhuis in vergelijking met thuis.”

Bas Bloem ziet ook voordelen voor de belasting van zowel patiënten als zorgmedewerkers: “Van en naar het ziekenhuis reizen is arbeidsintensief. Het kost mensen met Parkinson – en hun naasten – veel tijd en energie. En in het ziekenhuis kost het veel menskracht van artsen en wetenschappers.”

Dus meten in de thuissituatie – wat ook nog eens vaker kan én objectiever is – is een prachtige ontwikkeling.

Hoe werkt thuismeting met een smartwatch?

De smartwacht heet de ‘Verily Study Watch’. Dit is een onderzoekshorloge waarop allerlei sensoren zitten. Hoe langer mensen het horloge dragen, hoe completer het beeld van de ziekte in de thuissituatie.

Bewegingssensoren brengen allerlei dingen in beeld. Bijvoorbeeld veranderingen in looppatronen, en symptomen als trillen.

Andere sensoren meten met name niet-motorische klachten. Bijvoorbeeld slaapproblemen, onregelmatigheden in de hartslag en stress.

Omdat er continu gemeten werd, konden ook effecten van medicatie goed in kaart gebracht worden.

Voor het onderzoeken droegen deelnemers het horloge 2 tot 3 jaar. En zij waren erg gemotiveerd: tot het einde van het onderzoek werd het horloge gemiddeld 21 uur per dag gedragen. Daardoor zijn de resultaten niet alleen overtuigend, maar óók betrouwbaar.

Vervolgonderzoek

Wanneer de smartwacht grootschalig ingezet wordt, is nog niet bekend. In ieder geval was dit onderzoek een grote stap in de juiste richting: het was wereldwijd de grootste Parkinsonstudie met draagbare sensor.

De volgende stap is om de smartwatch over een langere periode te gebruiken. Zodat onderzocht kan worden of het apparaat ook het verloop van de ziekte van Parkinson op lange termijn goed kan meten.

Heeft of krijgt u te maken met Parkinson?

Weet dan dat u via particuliere thuiszorg altijd op de hulp kunt rekenen die nodig is.

Bekijk ons zorgaanbod >

 

Nieuwsarchief