Dementie is de verzamelnaam voor meer dan 50 ziektes, waarbij de hersenen worden aangetast en daardoor niet meer goed in staat zijn om informatie te verwerken. Uit een grootschalig, Nieuw-Zeelands onderzoek blijkt nu dat mensen die leiden aan een psychische stoornis, een verhoogd risico lopen om in de toekomst dementie te ontwikkelen.
Het onderzoek werd uitgevoerd onder maar liefst 1,7 miljoen inwoners van Nieuw-Zeeland. Alle individuen uit de onderzoeksgroep zijn geboren tussen 1928 en 1967 en woonden tijdens de observatieperiode (die van 1988 tot 2018 plaatsvond) in Nieuw-Zeeland. De onderzoekers hebben dossiers van openbare ziekenhuizen geanalyseerd om te kunnen vaststellen bij welke mensen een psychische aandoening was gediagnosticeerd.
Bij psychische stoornis meer kan op dementie
Uit deze gegevens blijkt dat de mensen die aan een psychische stoornis lijden, een veel groter risico lopen om dementie te ontwikkelen dan mensen zonder een mentale aandoening. Opvallend is dat het verband tussen psychische aandoeningen en dementie zwakker was bij neurotische stoornissen en sterker bij psychotische stoornissen.
Ook hebben de onderzoekers zich afzonderlijk gericht op de groep mensen die dementie ontwikkelde. Uit deze cijfers blijkt dat mensen met een psychische stoornis gemiddeld 5,6 jaar eerder dementie kregen dan mensen met een mentale gezondheid.
Wet van oorzaak en gevolg
Het onderzoek heeft nog niet vast kunnen stellen of er een causaal verband is tussen psychische stoornissen en dementie óf dat deze aandoeningen gezamenlijke risicofactoren hebben. Mogelijk is er sprake van de wet van oorzaak en gevolg, maar dit is nog niet duidelijk.
De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in het academisch tijdschrift JAMA Psychiatry.
Auteur: redactie Zuster Jansen