Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Wel of geen onderzoek naar dementie? Online keuzehulp helpt mensen nu bij hun beslissing

vrijdag 14 januari 2022, Tijd 15:30 uur

Heb ík of heeft mijn naaste last van beginnende dementie of hebben de klachten “gewoon” te maken met vergeetachtigheid? Tussen beide zit een belangrijk verschil: dementie is een hersenaandoening en bij vergeetachtigheid is er sprake van normale en onschuldige geheugenklachten. Veel mensen twijfelen of ze de huisarts moeten bezoeken voor een onderzoek. Daarom is er nu een online keuzehulp ontwikkeld door onderzoekers van het MUMC+ en het Radboud UMC Nijmegen, in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

Wel of niet onderzoek doen naar dementie?

De drempel om met klachten naar de huisarts te gaan is vaak hoog en de keuze om een diagnostiektraject te starten is moeilijk. Daarom kunnen mensen die twijfelen nu via Thuisarts.nl de hulp inschakelen van een online keuzetool. Het beslissingstraject wordt meestal samen door de huisarts en patiënt doorlopen. Echter, het is voor de huisarts vaak een lastige opgave om alle wensen, behoeften en voorkeuren van de patiënt en zijn of haar naasten in kaart te brengen. Ook kunnen de verwachtingen die een patiënt op voorhand heeft over een onderzoek op een geheugenpoli de beslissing om een diagnostiektraject te starten beïnvloeden. De online keuzehulp “Wel of niet onderzoek doen naar dementie?” kan thuis, in een veilige en vertrouwde omgeving, worden ingezet en dat maakt de drempel voor mensen lager.

Wetenschappelijk onderzoek

Voorafgaand aan de ontwikkeling van de online keuzehulp, is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de twijfels die mensen met geheugenklachten, hun naasten en huisartsen hebben over het besluit om te starten met een diagnostiektraject. Ook is er onderzocht wat de wensen en verwachtingen bij een online keuzehulp zijn.

Om antwoord te krijgen op deze vragen zijn mensen met geheugenklachten en hun naasten geïnterviewd. Daaruit bleek dat er vooral behoefte is aan wat een onderzoek naar dementie precies inhoudt. Ook huisartsen werden ondervraagd en zij gaven aan dat ze het belangrijk vinden om te stimuleren dat patiënten en hun naasten de keuzehulp samen gebruiken.

Het onderzoek en de ontwikkeling van de keuzehulp is een samenwerking van meerdere organisaties en maakt onderdeel uit van het programma “Memorabel”. Organisaties die betrokken zijn bij de realisatie van de keuzehulp zijn onder andere het NHG, Alzheimer Nederland en een klankbordgroep die bestaat uit mantelzorgers en mensen met dementie.

Auteur; redactie Zuster Jansen

Artikelen archief