Vorig jaar werden bijna 103 duizend ouderen behandeld op de spoedeisende hulp na een val. Als er geen maatregelen worden genomen om dit probleem aan te pakken, zullen er binnen 10 jaar nog veel meer ouderen (maar liefst 50 procent) op de SEH terechtkomen. Dit zou tevens betekenen dat de directe medische kosten daarvoor zullen oplopen tot 2,4 miljard euro. Dat liet kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL deze week weten in een prognose over vallen.
Bij 65-plussers is vallen de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval en het toekomstbeeld is niet positief. Er wordt een flinke stijging verwacht en daar moet wat aan gedaan worden. Dit kan alleen door middel van een gestructureerde aanpak van preventie. Vilans werkt momenteel al mee aan de Health Impact Bond (HIB).
Terugdringen valincidenten
Erwin Bleumink, bestuurder bij Vilans, legt uit dat er zeker mogelijkheden zijn om het aantal valincidenten terug te dringen, maar daar hangt volgens hem wel een prijskaartje aan: “De grote uitdaging bij preventie van valincidenten is dat de kosten en baten van preventie op verschillende plekken vallen. Om dat op te lossen zijn nieuwe vormen van samenwerking nodig, bijvoorbeeld in een Health Impact Bond (HIB). Om het aantal valincidenten terug te dringen, ondertekenden zorgverzekeraar VGZ en 7 gemeenten in 2020 een intentieverklaring voor een HIB Valpreventie Noord-Limburg. Hierdoor kunnen ouderen met een verhoogd risico op vallen in deze regio een effectief valpreventietraject doorlopen.”
Partijen uit de private sector investeren in het valpreventietraject. Als het gewenste resultaat behaald is, worden de investeerders door gemeenten en zorgverzekeraar VGZ uitbetaald. Hierdoor binden de investeerder zich aan de eerste impactbond op het gebied van valpreventie. Dit lost een belemmerend probleem op bij de uitvoering van valpreventie-activiteiten: de financiering.
Wolk heupairbag
Ook is Vilans betrokken bij de Wolk heupairbag. Dit is een innovatief hulpmiddel dat ouderen beschermd tegen een gebroken heup. Het is een riem met zes bewegingssensoren die maar liefst 500 keer per seconde iedere beweging monitort en direct een val detecteert. Op het moment dat iemand valt, blazen de luchtkussens zich op (nog voordat deze persoon de grond raakt). Dit voorkomt botbreuken bij ouderen en kan het aantal bezoeken aan de SEH helpen verminderen. De Wolk heupairbag is onderdeel van het programma “Anders Werken in de Zorg”. Het hulpmiddel is bij meerdere zorgorganisaties in West-Brabant getest.
Bleumink hoopt dat investeerders de noodzaak inzien van vernieuwingen in de zorg: “Uiteindelijk gaat het om het welzijn van mensen en het voorkomen van persoonlijk leed. Reden genoeg om in te zetten op vernieuwing en innovatie bij valpreventie.”
Auteur: redactie Zuster Jansen