Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Aantal zieken in zorg- en welzijnssector blijft onverminderd hoog

vrijdag 17 september 2021, Tijd 10:09 uur

Het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn is al langere tijd hoog en lijkt maar niet te dalen. Uit recentelijk verschenen cijfers van het CBS blijkt dat het ziekteverzuim in deze sector maar liefst 6,5 procent is. Sinds 2003 is het verzuimcijfer voor deze sector in het tweede kwartaal niet meer zo hoog geweest. Ook ten opzichte van andere bedrijfstakken is het cijfer opmerkelijk.

De cijfers zijn gepubliceerd in het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In andere bedrijfstakken ligt het gemiddelde verzuim op 4,7 procent en binnen de sector zorg en welzijn lopen de cijfers uiteen van 4,5 procent tot wel 7,9 procent.

Uit de cijfers blijkt echter niet in hoeverre de coronapandemie invloed heeft gehad op het ziekteverzuim. Al voordat de coronacrisis begon, was er een stijgende lijn in het ziekteverzuim in de zorgsector.

Hoogste ziekteverzuim in verpleging, verzorging en thuiszorg

Het verzuim ligt met 7,9 procent het hoogste in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Ook de gehandicaptenzorg (7,2 procent) en kinderopvang (6,9 procent) kampten in het tweede kwartaal van 2021 met veel zieken in het personeelsbestand. Bij deze branches lag het cijfer hoger dan gemiddeld in de hele zorg en welzijnssector.

In een jaar tijd ging het ziekteverzuim in het tweede kwartaal gemiddeld met 0,4 procent omhoog. In 2020 lag dat percentage namelijk op 6,1 procent en dit jaar was dat 6,5 procent. De geestelijke gezondheidszorg nam met hetzelfde percentage toe (van 5,7 naar 6,1 procent) en datzelfde geldt voor de gehandicaptenzorg (van 6,8 naar 7,2 procent).

In de kinderopvang, bij huisartsen en in gezondheidscentra is het verschil met vorig jaar het grootst. Voor de kinderopvang geldt een stijging van 1,1 procent (van 5,8 naar 6,9 procent). Bij huisartsen en in gezondheidscentra is er sprake van een toename van 0,7 procent (beide van 4,6 naar 5,3 procent).

Tot slot zijn er branches waar het verzuim nagenoeg hetzelfde bleef: bijvoorbeeld bij sociaal werk en jeugdzorg. Daar bleef het aantal zieken ongeveer op hetzelfde niveau als in 2020.

Auteur: redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief