Coronavaccinaties verplichten om te mogen blijven werken? In Frankrijk kondigde president Emmanuel Macron dit in een toespraak aan. Zorgmedewerkers en mensen die door hun beroep in contact komen met kwetsbare risicogroepen zullen zich in Frankrijk moeten laten vaccineren om hun werk te mogen blijven uitoefenen. Hier hebben ze tot 15 september de tijd voor. Zijn ze voor die tijd niet ingeënt? Dan mogen ze niet meer werken en krijgen ze dus ook geen salaris, zo liet Olivier Véran (gezondheidsminister) weten (bron: ANP).
Toch riep Véran mensen uit de zorgsector op om zich direct te laten vaccineren (in plaats van er nog twee maanden mee te wachten). In totaal gaat het om zo’n 1,5 miljoen werkenden. Werkgevers zijn bevoegd om te controleren of hun werknemers daadwerkelijk gevaccineerd zijn. Met de verplichte vaccinatie geeft de Franse overheid gehoor aan het advies van de Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid. Deze instantie adviseerde om de verplichting zo snel mogelijk te implementeren.
Verplichte coronavaccinatie een discussiepunt
Echter, niet alleen in Frankrijk is de verplichte coronavaccinatie een discussiepunt. In Italië moet al het zorgpersoneel gevaccineerd zijn. Ook Engeland liet eerder weten dat het een verplichte coronavaccinatie voor zorgpersoneel overweegt, evenals Servië. Momenteel geldt dit enkel nog voor zorgverleners in verzorgingstehuizen. Ook Saudi-Arabië nam drastische maatregelen: geen vaccinatie betekent geen baan.
België kampt ook met een lage vaccinatiegraad in Brussel en dat veroorzaakt kopzorgen bij de overheid. Uit de resultaten van een enquête onder zorginstellingen blijkt dat slechts 55 procent van de zorgverleners in Brusselse zorgcentra is ingeënt. In ziekenhuizen ligt dat percentage op 65 procent. Om die reden overweegt de Belgische overheid om vaccinaties te verplichten. Volgens Frank Vandenbroucke,
minister van Volksgezondheid, zou het ook kunnen helpen om de vaccinatiegraad van het personeel per ziekenhuis openbaar te maken. De Belgische krant “De Standaard” heeft een lijst samengesteld, waarin staat dat de vaccinatiegraad het hoogst is onder gespecialiseerde artsen (95 procent). Diëtisten laten zich over het algemeen het minst vaccineren (slechts 54 procent).
Auteur: redactie Zuster Jansen