Stress door een hoge werkdruk. Het is helaas een fenomeen dat tegenwoordig veel voorkomt bij mensen. Door de coronapandemie is de werkdruk in de zorg alleen nog maar verder toegenomen. Om die reden hebben onderzoekers van het psychosociaal ondersteuningsteam van het LUMC, in samenwerking met ORTEC, de app Stress Buddy ontwikkeld. Deze app maakt je stress,- en energieniveau inzichtelijk en geeft passende tips om deze niveaus te verbeteren. Uit een pilot met deze app is gebleken dat zorgmedewerkers baat hebben bij het gebruik van de Stress Buddy.
Toenemende stress gerelateerde klachten op de werkvloer
Door middel van een groene, oranje of rode batterij kun je zien wat je actuele energieniveau is en krijg je advies over wat je zou kunnen doen om dit te verhogen. Volgens Nathaly Rius-Ottenheim, psychiater en senior onderzoeker, en Nienke de Bles, promovendus aan het LUMC, is de app ontwikkeld, omdat er vorig jaar sprake was van toenemende stress gerelateerde klachten op de werkvloer. “Het psychosociaal ondersteuningsteam van het LUMC heeft de eerste maanden van de corona-pandemie op afdelingen coaching gegeven. Wat ons opviel, was dat collega’s in deze acute fase op de automatische piloot doorwerkten. Zodra de eerste patiënten het ziekenhuis verlieten, kregen sommige collega’s klachten, zoals piekeren, slecht slapen en angstgevoelens. De gevolgen van stress hielden nog maanden aan. Daarom ontwikkelden we de Stress Buddy als laagdrempelige app die kan worden gebruikt wanneer het uitkomt.”
In eerste instantie is de app, na de introductie in oktober 2020, uitgerold binnen het LUMC. Echter, meerdere organisaties maken momenteel gebruik van de Stress Buddy: “Inmiddels is de app ook in gebruik genomen binnen Star-shl, een gespecialiseerd laboratorium, en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dit betekent dat we steeds meer collega’s bereiken”, aldus De Bles. En dat is ook het doel: bekendheid genereren bij zorgmedewerkers van andere ziekenhuizen, verpleeghuizen en eerstelijnszorg. “Opschaling naar de extramurale setting geeft ook deze zorgprofessionals de mogelijkheid om meer inzicht in hun stress- en energieniveau te verkrijgen, inclusief het tijdig bieden van nazorg. Ook andere groepen kunnen baat hebben bij de app, denk aan studenten of leerkrachten, maar ook ambulancepersoneel, GGD, politie of brandweer.”
Mentaal welzijn bespreekbaar maken binnen de zorg
Maar liefst 1330 mensen maken inmiddels gebruik van de app. Een enkeling vult zijn of haar gegevens zelfs wekelijks in. Ongeveer 70 procent van de gebruikers “scoort” een oranje batterij. Volgens De Bles toont dit gegeven aan dat de app hard nodig is: “Anderzijds willen we zorgpersoneel ook duidelijk maken dat wanneer je stress ervaart, je niet de enige bent. Zo hopen we mentaal welzijn bespreekbaar te maken binnen de zorg.”
Stress Buddy is momenteel voor iedereen beschikbaar gesteld. Je kunt de app downloaden via de App Store en/of Google Play. Tevens staat er een webversie online die je met behulp van een computer kunt gebruiken. De ontwikkelaars hebben ervoor gezorgd dat zorgorganisaties de app kunnen personaliseren. Dat wil zeggen dat ze de app kunnen omzetten in een persoonlijke huisstijl en het wijzen op nazorg bij de desbetreffende zorgorganisatie.
Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen