Hét thuiszorgbureau voor particuliere cliënten!

Landelijk werkend met uitstekende zorgverleners...

Bekijk ons zorgaanbod

 

Waarom Zuster Jansen?

  • Kleine vaste zorgteams
  • Met professionele zorgverleners
  • Uitstekende referenties
  • Zorg met respect en aandacht
  • In uw eigen vertrouwde omgeving
  • Lid van branchevereniging
  • HKZ gecertificeerd

Coronavirus werd bij zorgpersoneel vooral onderling overgedragen

zaterdag 23 januari 2021, Tijd 12:09 uur

In verpleeghuizen is er niet alleen sprake van besmettingen onder bewoners. Op covid-verpleegafdelingen zijn er ook veel verpleegkundigen en artsen die besmet raakten met het virus. Maar wat was de oorzaak voor de besmettingen onder het personeel in het voorjaar van 2020? Uit het onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt dat het virus voornamelijk werd verspreid via collega´s en niet via patiënten.

Onderzoek onder 801 zorgmedewerkers

Het onderzoek vond plaats van maart 2020 tot juni 2020. Maar liefst 801 zorgmedewerkers participeerden aan het onderzoek. Daarvan waren er 439 actief op covid-19 afdelingen. Iedere vier weken werd er getest op antistoffen in het bloed van de zorgmedewerkers. Tevens werden er pcr-tests gedaan als er medewerkers met klachten waren.

Ruim 25 procent van het zorgpersoneel (verpleegkundigen en artsen) dat werkzaam was op de cohortafdelingen van het Amsterdam UMC had antistoffen tegen covid-19. Als je antistoffen hebt, is dat een indicatie voor een doorgemaakte besmetting. Op de SEH, IC en de reguliere verpleegafdelingen lag dat percentage aanzienlijk lager, namelijk ongeveer 7 procent.

Clusters van besmettingen onder het personeel

Het doel van het onderzoek was om vast te stellen of zorgpersoneel voldoende beschermd werd tegen de overdracht van het virus vanuit patiënten. Echter, de onderzoekers concludeerden dat de besmettingen vooral plaatsvonden tussen collega´s onderling. Bewijs dat zorgverleners besmet werden door patiënten was er niet. Dat konden de onderzoekers zien door het virusmateriaal van patiënten en zieke medewerkers met elkaar te vergelijken. Daarentegen vonden ze wel een aantal clusters van besmettingen onder het personeel. Opvallend was dat deze clusters bestonden uit medewerkers die op dezelfde tijden hadden gewerkt.

Meer ruimte voor social distancing

Een mogelijke oorzaak voor het hogere percentage besmettingen op de cohortafdelingen zou de drukkere koffiekamer kunnen zijn. Er werd namelijk aan de medewerkers van deze afdelingen gevraagd of ze zich zo min mogelijk door het ziekenhuis wilden bewegen. Dit had drukkere koffiekamers tot gevolg, terwijl op dat moment de neusmondmaskers nog niet aanbevolen waren buiten de directe patiëntenzorg. Op andere ziekenhuisafdelingen was er juist meer ruimte voor social distancing en werden zelfs extra pauzeruimtes ter beschikking gesteld.

De onderzoekers komen met adviezen om verdere besmettingen tussen collega´s in het ziekenhuis te voorkomen; “Verspreid de pauzemomenten nog meer dan anders over de dag, zodat minder collega’s in dezelfde ruimte zitten en gebruik ook buiten de patiëntenzorg neusmondmaskers. Zorg voor meer of grotere koffiekamers en overleg waar mogelijk via videobellen.

Meer weten over het onderzoek? Klik hier om het onderzoeksverslag te lezen.

Bron: auteur redactie Zuster Jansen

Nu in het nieuws archief