Positief nieuws en een primeur voor coronapatiënten in het Diakonessenhuis in Utrecht. Het ziekenhuis start een revalidatieprogramma met behulp van Virtual Reality. Coronapatiënten bewegen (vooral op de Intensive Care) uitermate weinig, worden beademd en raken daardoor hun spiermassa en conditie kwijt. Het Diakonessenhuis wil het herstel van patiënten stimuleren door de inzet van een VR-bril.
De VR-bril heeft een positieve invloed op het herstel van de patiënten, doordat de hersenen geprikkeld worden en beweging gestimuleerd. Door het coronavirus kampen patiënten na hun ziekenhuisopname vaak met een slechte conditie. Dit komt omdat ze in slaap worden gehouden. Als gevolg daarvan neemt de spiermassa drastisch af, gaat het geheugen achteruit en wordt het denkvermogen ook minder. De hersenen worden tijdens de coma nauwelijks geprikkeld.
Virtual Reality- revalidatieprogramma
In het nieuwe Virtual Reality- revalidatieprogramma krijgen de patiënten een VR-bil op. Hierdoor wanen ze zich in een totaal andere omgeving. De patiënt kan bijvoorbeeld een fietstocht maken in een stad naar keuze of een VR-game spelen. Bovendien kunnen ze mooie “reizen” maken door een sprookjesbos of een natuurpark in Afrika.
Een VR-bril zorgt ervoor dat je volledig wordt afgeschermd van de “normale wereld”. Hierdoor reageren je hersenen alsof je je daadwerkelijk in de virtuele wereld bevindt. Dat zorgt ervoor dat de ervaring veel intenser is dan wanneer je een film kijkt op een televisiescherm. Door de vele prikkels, enthousiasmerende games en mooie reizen, vergeten patiënten soms even dat ze ziek zijn. Nog een bijkomend voordeel is dat patiënten meer bewegen dan in de “echte wereld”, want daar worden ze vanuit een ziekenhuisbed niet uitgedaagd.
VR-programma voor ouderen
Het Diakonessenhuis heeft al eerder samengewerkt met Sync- VR Medical. Toentertijd ontwikkelden ze samen een VR-programma voor ouderen. Ook hierbij was het doel om beweging te stimuleren. Door deze succesvolle samenwerking hebben beide partijen besloten om ook nu de handen ineen te slaan voor het herstel van coronapatiënten.
Auteur: redactie Zuster Jansen