In Nederland wonen maar liefst 270.000 mensen met dementie. Ongeveer driekwart van deze mensen woont nog thuis en gaat zelfstandig over straat. Het is dus van groot belang dat dementerende mensen begrepen worden en dat anderen weten hoe ze met bepaalde situaties om moeten gaan. Echter, uit een nieuw onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat slechts één op de drie ambtenaren goed handelt in dit soort situaties. De 351 respondenten (mantelzorgers) van het onderzoek geven aan ambtenaren niet altijd geduld of begrip hebben en de ziekte niet goed kunnen herkennen. Dat is een kwalijke zaak, want er zijn steeds meer mensen met dementie op straat te vinden.
Onwetendheid ambtenaren bij dementie
Volgens dementietrainer Jos van der Deure kan de onwetendheid van ambtenaren voor problemen gaan zorgen in de toekomst; “Er zijn steeds minder plekken in instellingen beschikbaar, waardoor we vaker geconfronteerd worden met demente mensen op straat en dus ook in het gemeentehuis en in de supermarkt”. Vergeetachtigheid is namelijk een bekend symptoom van dementie, maar mensen weten vaak niet dat ze taalproblemen krijgen, afstanden niet meer kunnen inschatten, karakterveranderingen ondergaan, minder kunnen zien en hallucineren. “Ook zijn ze soms ineens onrustig. Ze plukken aan hun kleding. Bij oudere boeren zie je bijvoorbeeld dat ze dat hebben op de tijden wanneer de koeien werden gemolken. Soms beginnen mensen ook ineens te vloeken of vertonen ze seksueel gedrag. Je moet daar altijd rekening mee houden en bepaald gedrag niet uitlokken”, zo stelt Mieke Hendriksen, collega-dementietrainer van Van der Deure.
Symptomen van dementie
Om te zorgen voor meer duidelijkheid en kennis over de symptomen van dementie, geven Van der Deure en Hendriksen regelmatig trainingen. De ambtenaren krijgen dan allerlei tips over hoe ze het beste kunnen handelen in situaties waar een persoon met dementie bij betrokken is. Echter, deze tips kunnen natuurlijk ook door anderen worden toegepast.
Ten eerste is het zeer onverstandig om toiletten aan te bieden met een witte vloer, witte muur, witte toiletpot en witte wc-bril. Door het slechte zicht kunnen dementerenden het verschil soms niet meer zien. Daarnaast kunnen vloeren met kleden of patronen voor problemen zorgen. Door de hallucinaties worden ze soms aangezien als water of gat.
Ook is het van cruciaal belang dat symbolen duidelijk zijn. Denk hierbij aan wc-deuren, eetgelegenheden of slaapruimtes. Bovendien is het noodzakelijk om een dementerende niet zomaar vast te pakken of aan te raken. Mensen met dementie schrikken sneller en hebben soms last van angsten. Het is verstandig om oogcontact te maken en iemand gerust te stellen. Tot slot is het volgens Van der Deure erg belangrijk om iemand met dementie nooit iets te verwijten; “Wanneer een pincode verkeerd wordt ingetoetst, zeg dan niet: je hebt het fout gedaan, maar leg de schuld bij het apparaat. Demente personen horen al de hele dag dat ze het niet goed doen
Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen