Wat is eHealth in de zorg?

eHealth in de zorg is een technologie die ingezet wordt om de gezondheid van mensen te ondersteunen en verbeteren. We zien hier steeds meer toepassingen van terug, met name in de gezondheidszorg zelf. Dankzij eHealth kunnen mensen meer regie houden over hun eigen gezondheid.

Wat heeft eHealth te maken met zelfmanagement?

Toepassingen van eHealth kunnen patiënten helpen met zelfmanagement. Oftewel: met het zelf regelen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld welke en hoeveel medicijnen iemand nodig heeft. Uit de praktijk blijkt dat eHealth een enorme stimulans kan zijn voor zelfmanagement. Lees bijvoorbeeld: eHealth, zelfmanagement middel tegen (onnodige) medicatie

Wat is een eHealth-certificaat?

Voor goede eHealth zijn vaak systemen nodig met privégegevens van patiënten/cliënten en zorgverleners. Niet iedereen mag daar zomaar in rondneuzen. Alléén de mensen die de gegevens moeten/willen gebruiken om goede zorg te verlenen. Die mensen krijgen daarvoor een eHealth-certificaat. Een soort toegangskaartje om de digitale gegevens te mogen bekijken.

Wat is het verschil tussen eHealth en domotica?

Domotica zijn producten/sensoren in een woning die apparaten of systemen automatisch aansturen. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, die automatisch de temperatuur regelt in uw huis (zonder dat u daar zelf iets aan moet doen).

eHealth is de toepassing van soortgelijke technieken als domotica, maar dan specifiek ingezet om uw gezondheid of de gezondheidszorg als geheel te verbeteren of ondersteunen. Zo kunnen domotica ingezet worden als eHealth-toepassing. Bijvoorbeeld sensoren die uw leefstijl in kaart brengen, zodat zorgverleners op afstand kunnen zien of het goed met u gaat.

Wat is het verschil tussen ict en eHealth?

ICT is de verzamelnaam voor alles wat met informatie- en communicatietechnologie te maken heeft: computers, telefoons, internet, e-mail, etc. eHealth-toepassingen zijn dus óók vormen van ICT. Maar dan ICT ingezet ter verbetering en ondersteuning van de gezondheid(szorg).

Wat zijn voorbeelden van eHealth in de zorg?

Wat zijn sprekende toepassingen van eHealth? We geven hieronder 5 sprekende voorbeelden.

Hulp op afstand

Dankzij (video)chat hoeven zorgverleners niet perse naar een cliënt toe. Denk aan programma’s als Skype en Facetime. De kwaliteit van gesprekken via internet wordt steeds beter.

Overigens vervangt deze hulp op afstand de normale persoonlijke bezoekjes niet. Het is een aanvulling erop.

In de GGZ wordt dit al veel gebruikt. Niet alleen voor eigen cliënten, ook voor mensen die uit schaamte normaal gesproken geen contact durven te zoeken. Zij kunnen bijvoorbeeld anoniem chatten met een GGZ-medewerker, en zo tóch advies en hulp krijgen.

Tegenwoordig komen er ook steeds meer apparaten die hulp op afstand mogelijk maken. Die maken dan vaak ook gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). AI komt steeds meer voor in de zorg.

E-consults met de huisarts

U hoeft (in de toekomst) niet perse meer naar de huisarts toe. Door zogenaamde e-consults kunt u vanuit huis een bezoekje brengen aan uw dokter.

Het zal u verbazen wat er via een elektronische verbinding mogelijk is: in veel gevallen kan uw huisarts ook een diagnose stellen. Niet altijd, natuurlijk; maar als u slecht ter been bent, is dit wel degelijk een uitkomst.

Eetrobot

Er zijn inmiddels eetrobots op de markt. Die helpen u als u niet meer of lastig zelfstandig kunt eten. Zo’n robot bestaat uit een mechanische arm die het eten opschept en naar uw mond brengt. Ook het bord waarop het eten ligt, is onderdeel van de robot.

Dankzij deze robot kunt u zo toch ‘zelf’ eten. In ieder geval zonder tussenkomt van een zorgverlener. Het is natuurlijk aan uzelf of u dat prettig vindt.

e-health

Zelf thuis glucose meten, zonder prik

Bent u diabetespatiënt? Dan is er nu een sensor waarmee u uw glucose kunt meten. Dus zónder te hoeven prikken.

U bevestigt simpelweg de sensor aan uw bovenarm. Vervolgens haalt u een (zakformaat!) ‘reader’ langs de sensor. Die geeft direct uw glucosegehalte weer.

Het enige wat u verder hoeft te doen, is de sensor iedere 2 weken te vervangen.

App voor mantelzorgers

Vaak zijn er veel mantelzorgers betrokken bij één persoon. Bijvoorbeeld bij dementie. Soms is het lastig om van elkaar te weten hoe vaak en wanneer iedereen komt. Maar ook waar iedereen behoefte aan heeft of tegenaan loopt. En…de mooie momenten te delen die er óók zijn.

Nu zijn er apps om zo’n kring van mantelzorgers met elkaar te verbinden. U kunt er makkelijk afspraken, taken en gebeurtenissen met elkaar delen. Zo kan iedereen ook aangeven wanner hij/zij extra hulp en ondersteuning nodig heeft. Maar ook foto’s kunnen gedeeld worden. Voor die mooie momenten, dus.

eHealth bij Zuster Jansen

Ook bij Zuster Jansen passen we eHealth toe. En daarin blijven we stappen maken. Wilt u hierover meer advies? Of informatie wat eHealth voor u kan betekenen? Bel vrijblijvend met onze adviseur (020 63 66 837). Hij kan u verder helpen.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen