Er waait een frisse wind door zorgland: bewegingsgerichte zorg. Een belangrijke aanvulling op het aanbod. Ook dat van de thuiszorg. In dit artikel delen we een aantal mooie voorbeelden van initiatieven.
Wat is bewegingsgerichte zorg? | Betekenis
Bewegingsgerichte zorg is zorg die cliënten aanzet om te bewegen. Vanuit de overtuiging dat meer bewegen de gehele gezondheid verbetert, zowel lichaam als geest. Het kan ‘gewoon’ tijdens dagelijkse activiteiten. Huishouden, bijvoorbeeld. Of lichamelijke verzorging. Het motto is: minder uit handen nemen, en meer zelf laten doen.
5 voorbeelden
Zowel (thuis)zorgverleners als mantelzorgers (familieleden/vrienden/kennissen) kunnen ouderen meer zelf laten bewegen. Of ze daar in ieder geval de kans voor geven. En dat is makkelijker dan u denkt!
Hieronder geven we 5 simpele voorbeelden, die iedereen kan gebruiken.
1. Niet zelf de deur open doen
Zo eenvoudig kan het zijn. U heeft de sleutel, maar desondanks kunt u iemand zelf de deur open laten maken.
Het zijn misschien maar een paar meters, maar ook die maken verschil!
2. Geen koffie meer zetten/inschenken
Het is behulpzaam en dienstverlenend. Maar het is ook iets wat iemand vaak gewoon zelf kan doen. Koffie zetten en inschenken dus.
Dit geldt natuurlijk niet alleen voor koffie. Denk ook aan andere eenvoudige taken, zoals koekjes pakken, sokken aantrekken, wassen, was opvouwen, etc.
Bespreek dit met de oudere: wat kan/wil hij/zij zelf doen? Goede afspraken hierover zorgen dat het ook echt gebeurt.
3. Doe samen boodschappen
Is iemand nog goed ter been? Misschien is het dan wel ‘gewoon’ mogelijk om samen boodschappen te doen.
Het mag natuurlijk ook iets anders zijn: een dagelijkse wandeling, de hond uitlaten, etc. Zolang er maar regelmatig beweging komt in het leven van de oudere.
4. Neem niet al het huishouden uit handen
Afwassen. Stofzuigen. De was doen. Taken die ouderen al heel snel uit handen genomen worden. Terwijl ze veel dingen nog prima zelf kunnen.
Ga ook hierover in gesprek. Zo kom je tot een goede taakverdeling. En samen het huishouden doen kan ook nog eens heel gezellig zijn!
5. Geef ruimte aan hobby’s
Iedereen heeft of had hobby’s. Ook ouderen. Sommige hobby’s zijn ook op latere leeftijd nog prima uit te voeren. Bijvoorbeeld sjoelen, haken/breien, yoga, etc.
Vraag iemand naar haar/zijn hobby’s. En ontdek wat nog mogelijk is.
Bewegingsgerichte zorg in de thuiszorg
Ook in de thuiszorg maakt bewegingsgerichte zorg een opmars. Bij Zuster Jansen zijn we bezig om het vanzelfsprekend te maken in de dagelijkse zorgverlening. Dat betekent NIET dat we beweging ‘plannen’. Júist niet. Het gaat erom dat kansen die zich natuurlijk voordoen, zoveel mogelijk benut worden.
Voor meer informatie hierover, neem contact op: bel vrijblijvend met onze adviseur (020 63 66 837).
Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen