Wanneer u mobiliteitshulpmiddelen nodig heeft om uzelf te kunnen vervoeren, kunt u deze aanvragen via de Wet Langdurige zorg (Wlz). Deze wet geldt echter alleen voor individueel gebruik van zowel de standaard rolstoelen als de aangepaste rolstoelen. Ook moeten uw verblijf of behandelingen ontvangen worden vanuit dezelfde instelling ten laste van de Wlz-aanspraak.
Wat is een aangepaste rolstoel?
Bij een aangepaste rolstoel hebben zich aanpassingen voor gedaan om de rolstoel perfect aan te laten sluiten op uw wensen en situatie. U kunt hierbij denken aan: een simpel werkblad op maat gemaakt, een houder voor mobiele apparaten, armsteunen om beter rechtop te blijven zitten, besturing voor één arm, een houder voor medische apparatuur en nog veel meer.
De Wlz
Mobiliteitshulpmiddelen kunt u aanvragen via de Wlz-aanspraak. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u kunnen aantonen dat u dit hulpmiddel nodig heeft om uzelf te verplaatsen of om uzelf te laten verplaatsen. Wanneer u rondom uw instelling of eigen woning een rolstoel nodig heeft om uzelf te redden, dan heeft u recht op de Wlz-aanspraak. Hetzelfde geldt wanneer u een rolstoel nodig heeft om uw sociale contacten te kunnen onderhouden.
Gebruik van een rolstoel
Standaard rolstoelen en aangepaste rolstoelen vallen beide onder het individueel gebruik van een rolstoel. Ook een elektrische hulpaandrijving valt hieronder. Wanneer u voor uw aangepaste rolstoel een noodzakelijke aanpassing, vervangingen of onderhoud moet plegen, dan vallen al deze zaken onder dezelfde aanspraak.
Voorwaarden
U heeft recht op een aangepaste rolstoel wanneer u moeite heeft met lopen. Dit kan blijvend zijn, maar ook langdurig. Voor het verstrekken van een rolstoel heeft u toestemming nodig van het zorgkantoor. Zij bepalen of u een standaard rolstoel of een aangepaste rolstoel nodig heeft. Daarnaast is het zorgkantoor eindverantwoordelijke voor de levering van uw rolstoel en alle toebehoren hiervan.
Oplossing op maat
Built-4-me is een proces waarbij u binnen vier stappen een aangepaste rolstoel op maat kunt ontvangen.
Stap 1: Vind een rolstoel dealer
Wanneer u een aangepaste rolstoel nodig heeft, dient u een dealer bij u in de buurt te vinden. Zij zullen u helpen bij de aanvraag van uw bestelling.
Stap 2: Uw behoeften begrijpen
Uw dealer zal samen met u een Built-4-me orderformulier invullen. Hier kunt u specifieke aanpassingen aangeven die doorgegeven worden aan het aanpassings team.
Stap 3: Uw aanpassingen analyseren en produceren
Wanneer de aanvraag is ingediend met de specifieke aanpassingen, zal een team alles analyseren om te kijken naar de mogelijkheden. U zult een voorstel ontvangen van de aanpassingen. Wanneer u akkoord geeft, wordt uw aangepast rolstoel geproduceerd.
Stap 4: Uw aangepaste rolstoel
Wanneer de rolstoel is voltooid, zal deze verzonden worden naar uw dealer. Zij kijken uw rolstoel na om ervoor te zorgen dat u tevreden bent over uw individuele aanpassingen.
Handige tips
Wanneer u een aangepaste rolstoel laat aanmeten, is het verstandig om over de volgende zaken na te denken.
- Draag uw dagelijkse kleding op de dag van de passing. U wordt namelijk gemeten en daarom is het belangrijk om de juiste maten te verzamelen. Draag geen hakken of extreem dikke kleding.
- Maak tijdig een afspraak bij uw rolstoeldealer en reserveer genoeg tijd. Het is belangrijk om tijd te nemen voor de meting.
- Geef zoveel mogelijk informatie om een duidelijk beeld te schetsen bij de experts. Aan de hand van tekeningen en foto’s kunt een oplossing voorstellen voor uw situatie.
- Houd er rekening mee dat unieke aanpassingen meer tijd kosten dan eerder gemaakte aanpassingen.
Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen