Het is op de huidige arbeidsmarkt lastig om geschikte operatieassistenten aan te trekken. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om voldoende kandidaten te vinden die over de juiste kwaliteiten bezitten. Het Radboud universitair medisch centrum heeft daarom een alternatieve route onderzocht; Syrische vluchtelingen met een C-status (verblijf- en werkstatus) en een medische achtergrond.
Eind 2017 namen initiatiefnemers Barbara Betel (manager van de OK) en Anna van der Hoek (hoofd van de zorgopleidingen van de Radboud Health Academy) voor het eerst contact op met vluchtelingenwerk. “Gezamenlijk hebben we communicatie, voorwaarden en een inschrijf- en motivatieformulier opgesteld en uitgezet binnen de regio. Zo kwamen we vrij snel in contact met vluchtelingen met het juiste profiel die interesse hadden in meer informatie over de opleiding”, aldus Betel. Het is al langer bekend dat er veel potentieel zit in deze doelgroep. Daarom zou het een gemiste kans zijn voor zowel de maatschappij, het Radboudumc als de OK om daar geen gebruik van te maken.
De selectieprocedure
Uiteindelijk hebben 27 kandidaten zich aangemeld voor het selectietraject. Daaruit zijn negen kandidaten geselecteerd vanwege hun medische achtergrond, het taalniveau, de motivatie en eventueel de bereidheid om naar (de omgeving van) Nijmegen te verhuizen. Naar aanleiding van een informatie-en selectiebijeenkomst hebben uiteindelijk zes kandidaten de laatste ronde gehaald. Van die zes “finalisten” starten uiteindelijk twee kandidaten in september voor de opleiding tot operatieassistent.
Taal- en cultuurbarrière
Vluchtelingen de kans bieden om deel te nemen aan een opleiding die bij hen past is natuurlijk geweldig. Echter, zij moeten wel geholpen worden met de twee belangrijke thema´s taal en cultuur; “Op basis van ervaring in voorgaande trajecten met buitenlandse collega’s op onze werkvloer, weten we dat taal en cultuur belangrijke thema’s zijn om aandacht aan te besteden”, zo stelt Betel. Taal is uiteraard erg belangrijk voor de medische terminologie, het schrijven van rapportages, enz.
Om vluchtelingen een goede begeleiding te kunnen bieden bij deze twee thema´s is, in samenwerking met de HAN, een programma opgezet en subsidie aangevraagd.
De zorg kampt al langere tijd met krapte en tekorten. Daarom worden de twee Syrische studenten die in september beginnen met hun opleiding op de voet gevolgd. Wellicht kunnen meerdere afdelingen van het Radboudumc gebruik maken van deze oplossing voor de schaarse arbeidsmarkt.
Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen