Wijkverpleging: Gebrek aan doelmatigheid bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders

Minister de Jonge, van het Ministerie van Volksgezondheid, heeft laten onderzoeken wat de reden is dat niet-gecontracteerde zorgaanbieders meer zorg leveren. Niet-gecontracteerde zorgaanbieders zijn zorgaanbieders die geen contract hebben met een zorgverzekeraar. Minister de Jonge wilde hiervan de reden weten en in dit artikel is de conclusie van dat onderzoek beschreven.

Gecontracteerde zorgaanbieders vs. niet-gecontracteerde zorgaanbieders

Eerder dit jaar bleek dat het aandeel niet-gecontracteerde wijkverpleging in drie jaar bijna is vervijfvoudigd (die toename betreft voornamelijk zzp´ers en kleine zorgaanbieders). Dat was voor Minister de Jonge genoeg reden en aanleiding om hier een onderzoek naar te laten verrichten. Vorige week bracht hij de Tweede Kamer hiervan op de hoogte.

Het doel van het onderzoek, geleid en uitgevoerd door Vektis in opdracht van Minister de Jonge, was hoofdzakelijk om erachter te komen hoe het komt dat niet-gecontracteerde zorgaanbieders meer zorg leveren. Zelf gaven zij aan dat ze mogelijk “meer zorg intensieve cliënten” hebben. Echter, dit blijkt niet het geval te zijn.

Het onderzoek toont namelijk aan dat de gezondheid van de cliënten bij beide partijen (gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgaanbieders) vergelijkbaar is. Er is geen sprake van een hoger aantal chronisch zieken bij de niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Wel zijn de cliënten bij deze zorgaanbieders over het algemeen jonger, maar dat is zeker geen verklaring voor de hogere kosten. Waar komen die kosten dan vandaan?

wijkverpleging

Hogere kosten bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders

Minister de Jonge wijdt de hogere kosten van niet-gecontracteerde zorg in de wijkverpleging aan een “minder doelmatige inzet van het personeel”. Dat vindt hij zorgelijk; “Het aantal zorgverleners in wijkverpleging is schaars en het is daarom belangrijk om de capaciteit van deze zorgverleners zo eerlijk mogelijk in te zetten.”

En dat er hogere kosten zijn bij niet-gecontracteerde zorg blijkt ook uit de cijfers;

in 2016 waren de gemiddelde kosten per cliënt een factor 1,5 (verpleging) tot een factor 1,7 (verzorging) hoger dan bij gecontracteerde zorg. Daarbij is het aantal uur wijkverpleging per cliënt per maand bijna twee keer zo hoog als bij gecontracteerde zorg.

Stimuleren van contracteren

Maar soms is er geen keuze. Velen lukt het niet om een contract te regelen bij een zorgaanbieder, omdat deze simpelweg te klein is. Zoals eerder benoemd is het volgens Minister de Jonge een onwenselijke ontwikkeling dat er een stijging plaatsvindt in het aandeel van zorgaanbieders die zonder contract in de wijkverpleging werken. Zijn plan is dan ook om voor de zomervakantie acties te plannen en ondernemen om contractering bij zorgaanbieders te stimuleren.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen