Mensen die een voedselinfectie oplopen als gevolg van een specifieke salmonellabacterie, hebben tot drie keer meer kans op darmkanker. Onderzoek van Leids Universitair Medisch Centrum, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en het VU medisch centrum in Amsterdam heeft dit uitgewezen. Ruim 160.000 darmkankerpatiënten zijn onderzocht, en het bleek dat 30.000 van deze mensen een voedselvergiftiging van de salmonellabacterie hadden.
In het specifiek gaat het om de salmonella enteritidis. Deze komt voor op kipproducten en rauwe eieren. Mensen raken lang niet altijd besmet, zeker niet als ze hun eten goed verhitten. Hoogleraar Chemische Immunologie van het LUMC Sjaak Neefjes geeft wel aan dat van het eten van roodvlees de kans op darmkanker 1,2 keer hoger ligt. Toch moet men niet blindelings afgaan op dit soort cijfers. Neefjes: “Het is immers altijd mogelijk dat er een andere reden is voor dit verband, alhoewel wij die niet gevonden hebben.”
Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen