Wat is overbruggingszorg?

U moet naar een zorginstelling. Maar daar is nog geen plek voor u. U staat daarom op de wachtlijst. Ondertussen kunt u niet wachten op de zorg; die heeft u nú nodig. In dat geval krijgt u overbruggingszorg. Thuis, of in de instelling waar u nu zit. Zo komt u de wachttijd door. We hopen dat deze uitleg de betekenis van overbruggingszorg duidelijk maakt. Zo niet, horen we het graag!

Valt overbruggingszorg onder de Wet langdurige zorg (Wlz)?

Ja. In 2016 is geregeld dat overbruggingszorg onder de Wlz valt. Dankzij deze wijziging kunt u overbruggingszorg thuis krijgen.

Wat is de maximale duur van overbruggingszorg?

Overbruggingszorg krijgt u voor maximaal 1 jaar.

Wat zijn indicaties voor overbruggingszorg?

U kunt overbruggingszorg aanvragen wanneer u wacht op een plek in een zorginstelling. Wat voor instelling maakt daarbij niet uit. Dus ook wanneer u wacht op plaatsing in bijvoorbeeld:

  • Een verpleeghuis
  • Een GGZ-instelling
  • Beschermd wonen
  • Een assistentiewoning

Welke mogelijkheden voor financiering zijn er voor overbruggingszorg?

Er zijn niet veel mogelijkheden om de bekostiging van overbruggingszorg te regelen. Wanneer u overbruggingszorg zelf inkoopt dan zullen de kosten particulier zijn.

Sowieso moet u een eigen bijdrage betalen:

  • Voor overbruggingszorg thuis betaalt u een eigen bijdrage voor een modulair pakket thuis (mpt)
  • Voor overbruggingszorg in een instelling betaalt u de eerste 6 maanden de lage eigen bijdrage

De hoogte van uw eigen bijdrage hangt van uw inkomen. Op de site van het CAK vindt u een rekenmodule.

Regelt u overbruggingszorg via een particuliere thuiszorgorganisatie, zoals wij? Dan moet u de volledige financiering zelf regelen. Wel heeft u dan zelf alle regie over de zorg: welke zorg én hoe lang.

Welke soorten overbruggingszorg zijn er?

Overbruggingszorg is mogelijk in allerlei vormen. De zorginstelling waar u op de wachtlijst staat, moet zorgen voor passende overbruggingszorg.

Wanneer er in uw zorginstelling naar keuze nog geen plek is, kunt u kiezen voor een tijdelijke opname in een andere instelling tot aan het moment dat er plek vrijkomt in de instelling van uw keuze.

Als u de zorg zelf regelt via een particuliere thuiszorgorganisatie, bepaalt u zelf wat u nodig heeft (huishoudelijke hulp, verpleging, dagbesteding, etc.)

Wilt u overbruggingszorg bij ons aanvragen?

Neem dan contact op. Dan gaat onze zorgcoördinator met u om tafel. Samen beslissen jullie welke overbruggingszorg nodig is en in welke mate. Op basis daarvan krijgt u een overzicht van de kosten.