Wanneer u ziek wordt of moeite krijgt met bepaalde bewegingen en handelingen, is het huishouden vaak een heikel punt. U wil natuurlijk zo lang mogelijk uw eigen woning schoon en netjes houden, en zorgen voor een prettige leefomgeving. Als dat moeilijk begint te worden, kunt u overwegen om gebruik te maken van speciale hulpmiddelen. Er zijn namelijk veel aangepaste varianten van de ‘gewone’ spullen die men dagelijks gebruikt voor het huishouden. Denk aan blikopeners, stoffer en blik, snijplanken en nog veel meer. In dit artikel bespreken we een aantal van deze hulpmiddelen voor het huishouden die uw dagelijks leven een stuk gemakkelijker zouden kunnen maken.
Aangepast mes en speciale blikopener
Heeft u minder kracht in uw handen en armen, of zijn er gewrichten die u probeert te ontzien? Dan zijn er allerlei aangepaste gebruiksvoorwerpen die ervoor zorgen dat u bepaalde handelingen toch (veilig) kunt uitvoeren. Een goed voorbeeld zijn de aangepaste keukenmessen. Een aangepast mes beschikt over een speciaal handvat, waardoor u minder kracht hoeft te zetten bij het snijden. Er zijn ook elektrische messen, die voorkomen dat u zelf nog de snijbeweging moet maken.
Wilt u geen frustratie of pijn meer voelen bij het openen van een blik? Er zijn elektrische, mechanische en batterij aangestuurde blikopeners met een speciale vorm en functie die het openmaken van een blik volledig soepel doen verlopen. Er zijn bovendien blikopeners te verkrijgen voor mensen met maar één hand.
Voor deze kleine keukenhulpmiddelen geldt dat ze niet vergoed worden. U moet deze dus zelf bekostigen. Groot voordeel van deze middelen is dat ze relatief weinig kosten maar al snel veel gemak opleveren.
Minder (lang) staan
Langer staan is soms moeilijk te ontwijken, zeker als u bijvoorbeeld aan het koken of strijken bent. Door gebruik te maken van een speciale sta-stoel ontlast u uw benen en uw rug, omdat u half zit en half staat. Zo houdt u de activiteit langer vol en heeft u er naderhand minder last van. Ook een zogenoemde trippelstoel kan helpen: deze stoel ondersteunt u bij allerlei activiteiten, waarbij u zonder opstaan weer omhoog kunt komen door de hoog-laagverstelling.
Voor zowel de trippelstoel als de sta-stoel geldt dat u (mogelijk) recht heeft op een vergoeding. Ga dit voor uzelf na, voordat u bepaalt welk hulpmiddel u wilt gebruiken.
Schoonmaken zonder te bukken
Stofzuigen en dweilen: soms is het meerdere keren per week nodig. Als u last heeft van uw rug, of om andere redenen niet kan bukken, dan zijn er hulpmiddelen waarmee u het bukken kunt ontwijken. Zo kunt u zelf blijven schoonmaken, zonder dat het u pijn of ongemak bezorgt. Kies bijvoorbeeld voor een robotstofzuiger. Deze compacte platte stofzuiger heeft geen slang of snoeren, maar werkt op een accu. De robotstofzuiger wordt niet alleen gebruikt door mensen met een fysieke beperking, maar vaak ook voor gemak. Het product is vooraf in te programmeren en heeft verschillende standen.
‘Even iets oppakken’ is helaas niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig kunt u met een grijper toch het meeste van de grond rapen zonder er last van te krijgen. Er zijn verschillende soorten grijpers leverbaar, afhankelijk van uw behoefte. Een ander hulpmiddel dat wordt aangeraden voor mensen die moeite hebben met bukken, is een stoffer en blik met lange steel. Zo kunt u even snel iets wegvegen, zonder dat er een stofzuiger aan te pas hoeft te komen.
Voor hulpmiddelen als deze geldt meestal dat er geen vergoeding mogelijk is. Houd er dus rekening mee dat u deze zelf moet bekostigen.
Meer weten over hulpmiddelen?
Andere hulpmiddelen die u helpen met het huishouden zijn bijvoorbeeld opstapjes, mini-wringers, boodschappenwagens, een in hoogte verstelbaar keukenblok, afgietdeksels en wasknijpers zonder knijpfunctie. Wilt u het hele overzicht zien en precies lezen hoe het zit met de vergoedingen hiervoor? Dan verwijzen we u graag naar de Hulpmiddelenwijzer. Wilt u meer weten over de soorten hulpmiddelen die er zijn en hoe u deze regelt, dan kunt u natuurlijk ook terecht in de Leefwijzer van Zuster Jansen.