Zoals u misschien al had gelezen in ons Zorgkompas, is reuma een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Deze aandoeningen zijn niet veroorzaakt door een ongeval of trauma. In principe kan iedereen reuma krijgen: zowel mannen als vrouwen, zowel jongeren als ouderen. Het is echter wel zo dat reuma het meest voorkomt bij vrouwen, en dat het zich vaker op ouderen leeftijd openbaart. Een vorm van reuma die bijvoorbeeld vaak bij ouderen voorkomt, is artrose.
De klachten bij artrose
Artrose is een vorm van reuma die in Nederland honderdduizenden mensen last geeft. De kwaliteit van het kraakbeen gaat achteruit, en het kraakbeen wordt dunner en zachter. Het bot dat daar direct onder zit, kan daardoor gaan vervormen. Dit veroorzaakt zichtbare en voelbare knobbels. Deze knobbels heten officieel osteofyten en kunnen de de beweeglijkheid van het gewricht behoorlijk beperken. Omdat zenuwen bekneld kunnen raken, kunt u last krijgen van pijn en een vermindering van kracht. Artrose kan eigenlijk in alle gewrichten voorkomen, maar er zijn gewrichten die er meer kwetsbaar voor zijn: de duim (en andere vingers), knieën, heupen, grote teen, onderrug en nek geven vaak klachten.
Artrose is helaas een chronische aandoening. De symptomen gaan niet over en worden juist langzaam erger. Op het moment dat de klachten ontstaan is de kwaliteit van het kraakbeen vaak al erg verslechterd. Wanneer een arts artrose bij u heeft vastgesteld, is het belangrijk dat een behandeling zo snel mogelijk wordt gestart. Hoewel artrose dus niet genezen kan worden, zijn er namelijk wel oefeningen die u kunt doen om de gewrichten soepel(er) te houden en de eventuele pijn wat te verzachten. Het andere deel van de behandeling bestaat vooral uit pijnstillers. Het is hierbij belangrijk dat u de pijnstillers gebruikt die door de arts zijn voorgeschreven, omdat niet iedere pijnstiller voor iedereen geschikt is.
Wat kunt u zelf doen?
Zoals gezegd kunt u met oefeningen veel klachten zelf proberen tegen te gaan. Sowieso is het verstandig bij artrose om veel te blijven bewegen. Fietsen, zwemmen, wandelen of wat u zelf prettig vindt: dat is aan u. Wel moet u beweging kiezen die niet te belastend is, omdat u anders het tegenovergestelde effect bereikt. Als de artrose in verband gebracht wordt met overgewicht (dan zit de artrose vaak in de knieën), is het des te meer verstandig om aan beweging te doen.
Wilt u meer lezen over ouderengeneeskunde en andere relevante onderwerpen? Bekijk dan ook de andere artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.