Bij het ouder worden kan uw gebit minder sterk worden. Bovendien kan het lastiger worden om goed voor uw gebit te zorgen. Mondzorg voor ouderen is heel belangrijk, gezien er vervelende gevolgen kunnen zijn als u te maken heeft met een slecht gebit. Er kunnen ontstekingen ontstaan, u kunt last hebben van pijn, een slechte adem of smaakstoornissen, en dit soort problemen kunnen ook weer leiden tot ernstige andere kwesties. Denk aan een verminderd zelfvertrouwen, stress, ondergewicht of zelfs vereenzaming. Dit speelt natuurlijk niet alleen bij ouderen, maar het geeft wel aan hoe belangrijk het is om een goed verzorgd gebit te hebben. Steeds meer ouderen houden langer (een gedeelte van) hun eigen gebit en kiezen minder snel voor een gedeeltelijke of volledige prothese. Het is dan wel belangrijk dat er goede mondzorg voor ouderen beschikbaar is.
Tandarts geriatrie gespecialiseerd in de mogelijkheden voor ouderen
Speciaal voor ouderen is er een ouderentandarts, ook wel tandarts geriatrie genoemd. Deze tandarts is gespecialiseerd in mondzorg voor ouderen, en weet precies hoe kwetsbaar het gebit wordt bij het ouder worden. Een tandarts geriatrie kan u tot in detail vertellen over de mogelijkheden die er zijn om het bestaande gebit goed te onderhouden, of om eventueel voor andere oplossingen te kiezen.
Alle zorgen weg bij een prothese of frame?
Er zijn mensen die denken: laat ik maar een gedeeltelijke of volledige prothese nemen, dan heb ik er geen zorgen meer van. Dit is echter niet helemaal het geval. Ook protheses moeten goed worden onderhouden en gereinigd. Wanneer etensresten en tandplaque op en onder de prothese blijven zitten, kunnen er irritaties aan het tandvlees en/of mondschimmels ontstaan. De mond en prothese spoelen na elke maaltijd is erg belangrijk, bovendien moet ook een prothese twee keer per dag gepoetst worden, net als een ‘normaal’ gebit.
Bij het ouder worden verandert de mond en zal het kaakbot slinken. Wanneer u een prothese heeft, kan het zijn dat deze los in de mond komt te liggen of dat de bovenprothese niet goed vast blijft zitten. U kunt dan kiezen voor een nieuwe prothese, maar u kunt ook implantaten overwegen. Overleg met uw tandarts wat voor u de meest verstandige optie is, want dit kan sterk verschillen per persoon.
In de Leefwijzer van Zuster Jansen vindt u meer informatie over ouderengeneeskunde, maar ook artikelen over andere interessante onderwerpen.