Ouderen veiligheid bevorderen

Ouderen veiligheid is een breed begrip. We hebben het over de veiligheid op straat, in huis en in de omgeving. Bovendien is veiligheid iets wat maar tot op zekere hoogte letterlijk te beïnvloeden is. Veiligheid is namelijk ook een gevoel. Een gevoel dat wordt versterkt door een betrouwbare sociale omgeving en een prettige woonbeleving (hulp en steun in de buurt). Ouderen die zich eenzaam voelen, voelen zich doorgaans ook minder veilig. Zeker als uw partner bijvoorbeeld is weggevallen, kunt u hier last van krijgen. In dit artikel bespreken we de vormen van veiligheid en wat u eventueel zelf kunt doen om de letterlijke veiligheid en het gevoel van veiligheid te vergroten.

Veiligheid in huis

Als oudere bent u nu eenmaal kwetsbaarder dan jongere volwassenen. Op een bepaalde leeftijd kan het daarom nodig zijn om te bepalen of uw woning nog wel voldoet aan alle eisen voor veiligheid. U bent misschien wat minder mobiel, of het risico op vallen is groter. Dan zijn hoge drempels, steile trappen en andere onhandigheden of mankementen natuurlijk niet wenselijk. Er zijn experts op het gebied van valpreventie, die voor u kunnen bepalen waar de risico’s zich bevinden in uw woning. U kunt deze vaak via het internet inschakelen. Natuurlijk kunt u ook zelf een beroep doen op bepaalde voorzieningen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een traplift nodig hebt, of dat de kastjes in uw keuken een aangepaste hoogte moeten krijgen. Door rekening te houden met uw huidige situatie en met wat er in de toekomst nog kan gebeuren, kunt u inschatten hoe uw woning weer zo veilig mogelijk is.

Een gevoel van rust en zekerheid

U kunt u ook wel eens onveilig voelen in uw eigen woning. Niet vanwege hoge drempels of de steile trap, maar omdat u ‘s avonds de deur niet graag meer opendoet omdat u niet weet wie er voor de deur staat. Dit is slechts een voorbeeld, maar zeker wanneer u alleen woont (en niet in een woonzorgcomplex of andere ‘gezamenlijke’ woonvoorziening) kan het van belang zijn om wat rust te creëren.

Dat kunt u onder andere door actief contact te houden met de buurt. Wanneer uw buurtgenoten weten wie u bent en wat uw situatie is, kunnen ze u beter helpen wanneer dat nodig is. Ook een kleine camera bij de voordeur kan prettig zijn, zodat u te allen tijde ziet wie er bij u aanbelt. Dit soort mogelijkheden zijn bijvoorbeeld online te regelen, en kunnen ervoor zorgen dat u een groter gevoel van veiligheid heeft in uw eigen woning. Ouderen veiligheid kan dus op verschillende manieren bevorderd worden.

Wilt u meer lezen over preventie, ouderen, ouderengeneeskunde of andere relevante onderwerpen? Bekijk dan ook de overige artikelen in de Leefwijzer van Zuster Jansen.

Onderwerpen