Uiteraard is voor jong en oud het advies om zo gezond mogelijk te leven. Als kind en puber zijn uw ouders verantwoordelijk voor de leefstijl die u aanhoudt, maar op het moment dat u het ouderlijk huis verlaat staat u er in de meeste gevallen toch alleen voor. Veel mensen gaan zich tijdens hun studententijd wel eens te buiten aan ongezonde snacks en alcoholische dranken, maar vinden daarna al gauw een eet- en leefritme dat goed bij ze past. Zeker bij het ouder worden, wordt gezond leven ook belangrijker. Een gezonde leefstijl voor ouderen houdt tenslotte in dat het lichaam zo sterk mogelijk blijft, zodat de gevolgen van het ouder worden gemakkelijker worden opgevangen. Achter de geraniums zitten is dan absoluut niet nodig!
Ook uw omgeving kan helpen
Gezondheid is voor ouderen vaak een breed begrip. Het gaat verder dan alleen gezond eten en bewegen. Sociaal gezond zijn is bijvoorbeeld ook een belangrijk punt op de agenda. Zelfstandigheid, sociale contacten onderhouden en mobiel blijven zijn thema’s die steeds vaker terugkomen. Een gezonde leefstijl bij ouderen bevorderen is niet iets wat slechts door één partij kan worden gedaan. Het zijn tenslotte niet alleen de ouderen zelf die invloed hebben op dit proces, maar ook hun directe omgeving (familie en vrienden), (huis)artsen en zelfs de gemeente. Ouderen moeten van gemeenten en instanties de hulpmiddelen aangereikt krijgen om zo zelfstandig mogelijk te lezen. Adviseren over gezonde keuzes in het dagelijks leven kan daar ook een onderdeel van zijn.
Gezond zijn, wat betekent dat voor u?
Wat betekent een gezonde leefstijl voor u? Wilt u gezonder leren eten, beter en effectiever bewegen of wilt u uw sociale bezigheden nieuw leven inblazen? In de Leefwijzer van Zuster Jansen geven we meer informatie over gezonde voeding voor ouderen en beweging, maar ook geven we adviezen over leuke uitstapjes en hobby’s. In veel gevallen kunt u ook bij uw gemeente of bij uw huisarts terecht voor activiteiten voor ouderen.