Helaas is nog steeds niet alles bekend over de mogelijke oorzaken van Alzheimer. Gelukkig leert men steeds meer over het verloop van de ziekte en over de specifieke afwijkingen die ermee gepaard gaan. Uitgebreid onderzoek heeft al aangetoond dat hersencellen afsterven bij de ziekte van Alzheimer, en dat dat te maken heeft met de zogenaamde plaques (ophopingen van eiwit) tussen de zenuwcellen. Deze plaques zorgen ervoor dat de zenuwcellen niet meer met elkaar kunnen communiceren, en ook de zenuwcellen zelf raken aangetast. Deze afwijkingen worden ook wel ‘tangles’ genoemd. Alzheimer voorkomen kan op dit moment nog niet, maar hoe meer er bekend wordt over Alzheimer zelf, hoe groter de kans wordt dat op den duur meer mogelijke oorzaken worden ontdekt. Wie weet wordt dementie voorkomen in de toekomst dus (beter) mogelijk.
Risicofactoren
Specifieke oorzaken van Alzheimer zijn niet goed te noemen, maar er wordt wel gesproken over risicofactoren. Onderzoekers geloven dat dementie voorkomen in zo’n vijf tot tien procent van de gevallen mogelijk is, door de leefstijl op een bepaalde manier aan te passen (Bron: Alzheimer Nederland). Het gaat dan om meer bewegen of stoppen met roken. Ook een hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, depressie en lage mentale activiteit kunnen risicofactoren zijn.
Naast deze factoren kan ook erfelijkheid een rol spelen. Wanneer een direct familielid (ouder, broer of zus) Alzheimer krijgt, is de kans ook groter dat u zelf Alzheimer kunt krijgen. Toch is dit niet in 100 procent van de gevallen zo. Het is wel verstandig om alert te blijven op Alzheimer verschijnselen als u weet dat het in uw familie voorkomt.
Gezond blijven met Alzheimer
Dementie voorkomen, of Alzheimer voorkomen, is helaas in de meeste gevallen niet mogelijk. Wanneer u onverhoopt te maken krijgt met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie, is het belangrijk om goed voor uzelf te zorgen. Voldoende lichaamsbeweging bijvoorbeeld kan niet alleen het proces van dementie vertragen, maar is ook goed voor uw nachtrust en de bloedcirculatie. Gezond eten, voldoende vocht binnenkrijgen en het vermijden van alcohol en sigaretten zijn stappen in de goede richting. Als het moeilijker wordt om voor uzelf te zorgen, is het belangrijk dat u geregeld heeft wie er bij u is. Dit kan familie zijn (mantelzorg), maar u kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor particuliere thuiszorg. Er is dan altijd een professionele zorgverlener bij u aanwezig, zodat u dag en nacht in goede handen bent. Meer informatie over verzorging en verpleging bij Alzheimer door Zuster Jansen vindt u op de website. Daarnaast bieden wij een gratis whitepaper, die vooral geschikt is voor mantelzorgers en familieleden die graag beter willen leren omgaan met dementie en de gevolgen. U vindt deze whitepaper hier.
In de Leefwijzer vindt u ook andere interessante artikelen over Alzheimer, mantelzorg en andere zorggerelateerde onderwerpen.