Wat is dementie?

Wat is dementie? Dementie is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal verschijnselen. Veel mensen halen dementie en de ziekte van Alzheimer door elkaar, of denken dat dit hetzelfde is. De ziekte van Alzheimer is echter een vorm van dementie, er zijn dus meerdere vormen van. Alzheimer Nederland meldt dat er ruim vijftig ziektes zijn die dementie kunnen veroorzaken. Al deze ziektes leiden uiteindelijk tot een achteruitgang door het afsterven van hersencellen.

Wat betekent dementie dan eigenlijk? We kunnen zeggen dat dementie een syndroom is. Symptomen die er kunnen zijn, zijn onder andere geheugenverlies, oriëntatieproblemen en problemen met gedrag en taal. Dementie komt helaas vaak voor: de laatste cijfers melden dat 1 op de 5 mensen te maken krijgt met dementie. Bij de meeste mensen gebeurt dit op latere leeftijd, maar er bestaan ook vormen die zich al op jongere leeftijd openbaren.

De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest bekende, meest voorkomende en helaas ook de meest ernstige vorm van dementie. Ongeveer 70 procent van alle mensen met dementie, krijgen te maken met deze vorm. Bij Alzheimer is het zo dat de hersencellen steeds minder goed contact maken met elkaar, en met de zenuwen die informatie van en naar de hersenen doorgeven. De hersencellen gaan uiteindelijk verschrompelen, waardoor ze niet meer functioneren.

De ziekte van Alzheimer is moeilijk te herkennen, vooral in de beginstadia. De eerste verschijnselen die kunnen opduiken zijn bijvoorbeeld moeite hebben met een bepaald woord vinden, of iets herinneren wat nog maar net is gebeurd. Dit soort symptomen kunnen vaak ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals vermoeidheid en stress. Daarom wordt niet direct gedacht aan de ziekte van Alzheimer. Wanneer eenmaal kan worden vastgesteld dat het om de ziekte van Alzheimer gaat, is de ziekte vaak al verder gevorderd. Mensen met Alzheimer hebben uiteindelijk steeds meer zorg en begeleiding nodig, onder andere omdat ze verward kunnen zijn of omdat ze hun emoties niet meer onder controle hebben. Voor mantelzorgers en familieleden kan het moeilijk zijn om met deze veranderingen om te gaan. Wilt u graag meer weten over de effecten van dementie, en hoe u hier het beste op kunt reageren? Download dan de gratis whitepaper van Zuster Jansen.

Vroege dementie

Wat is dementie op jongere leeftijd? Dementie voor jongere mensen, ook wel vroege dementie, komt voor bij mensen tussen de 25 en 65 jaar oud. Omdat de klachten vaak niet worden aangezien voor dementie, kan de werkelijke diagnose soms wel vier jaar duren. Verschijnselen van vroege dementie zijn bijvoorbeeld achterdochtig worden, verandering in gedrag en prikkelbaar zijn. Juist omdat de symptomen niet per se te maken hebben met het geheugen, zoals veel mensen verwachten als het gaat over dementie, is het een moeilijk ziektebeeld om te herkennen. Dit maakt de situatie vaak extra zwaar, ook voor mensen in de directe omgeving.

Wilt u meer weten over dementie? Bekijk dan ook eens de pagina in ons Zorgkompas. Wanneer u dementie heeft en u wilt graag goede zorg regelen, dan vertellen wij u ook graag meer over de mogelijkheden die particuliere thuiszorg met zich meebrengt.

 

Onderwerpen